Els problemes socials i en general la situació de l'estat del benestar són qüestions que ocupen el primer lloc en l'actualitat. Aquesta prioritat ha donat lloc al llarg del segle XX a la formació d'un professional preparat per conèixer les realitats, atendre les necessitats i impulsar el caràcter comunitari en la solució d'aquestes qüestions. Aquest professional que durant dècades fou conegut com l'assistent social ha anat actuant en els diversos camps on es manifesten de forma més punyent les necessitats socials.

A Catalunya aquest professional té una llarga història de servei i aquesta setmana s'ha presentat un llibre molt significatiu i important per conèixer la seva formació i evolució: Les Associacions d'Assistents Socials i el Col.legi de Treball Social de Catalunya. 80 anys d'associacionisme professional (1934 - 2014), realitzat per dues professionals de sòlida experiència, Montserrat Feu i Glòria Rubiol. El llibre potser sorprendrà en comprovar com fou en el llunyà 1934 que sorgí l'Escola d'Assistència Social per a la Dona de Barcelona, de la qual es formà la primera l'Associació d'Assistents Socials. Les vicissituds d'aquells anys trencaren aquell impuls, primer la Guerra d'Espanya i després la dictadura impediren que poguéssim seguir el mateix procés que en l'Europa democràtica sorgida de la Segona Guerra Mundial. Pe?rò el llibre informa el lector de com als anys cinquanta es va reprendre aquest afany de formació d'assistents socials. En aquella etapa tingué el suport de l'Església, que així mateix, als seixanta, a través de Càritas, establí una xarxa de professionals del treball social als barris per mitjà de les parròquies. El llibre de Feu i de Rubiol explica la posterior formació d'escoles i associacions a Barcelona, Sabadell-Terrassa, les Visitadores Socials Psicòlogues que sorgiren amb l'impuls del Dr. Ramon Sarró, la de Manresa, la de Tarragona, la de Lleida i la de les comarques gironines. Aquesta vitalitat ha confluït en l'actual Col·legi de Treball Social de Catalunya.

A vegades aquesta mena de llibres són considerats útils només per als professionals d'aquest camp, però en la meva opinió aquest llibre explica la importància i continuïtat d'un element que ha estat i és bàsic per entendre la convicció i la defensa que es fa d'una Catalunya justa per a tots els que en formem part. L'Assistent Social d'ahir o el Treballador Social d'avui és una peça bàsica perquè el tractament de les necessitats i problemes socials siguin realitzats amb eficàcia i qualitat.