Per a les eleccions catalanes, emergeix amb força, sense líder, sense organització, alcaldes, regidors, ni ningú conegut, Podemos/Podem: tercer partit en intenció directa de vot. Més que ICV i PSC junts. Com el serial monotemàtic i ben previsible català, protagonitzat per Mas amb l'ajut dels "palmeros" parlamentaris i l'aportació estel·lar del Govern del PP, continuarà sense traves, ben segur que les adhesions al nou partit augmentaran. Perquè la gent n'està tipa i Podemos/Podem és l'instrument per donar una bona coça al cul als situats al poder i els seus voltants. El desengany és tan profund que votar al desconegut sembla molt més assenyat que votar al boig conegut.

Només hem de repassar els treballs del Parlament. Han creat una comissió dita d'investigació sobre el frau i l'evasió fiscal que tan sols serveix per blasmar adversaris polítics i fer veure que fan alguna cosa. En absolut es vol clarificar res. Ningú, per exemple, ha pensat a citar Ausàs, conseller de Governació d'ERC condemnat per contraban, la manera clàssica d'estafar el fisc, i es neguen a citar Artur Mas, president de CDC, partit fundat per Jordi Pujol, amb la seu embargada pel cas Palau i acusat del cèlebre 3%. Què voleu que sàpiga de fraus i corrupció el president de CDC amb tota la vida als budells del partit i de l'administració convergents, col·laborador íntim i successor de Jordi Pujol?

Hi ha unes profundes ganes a la societat de canviar-ho tot i a tothom. De bugada i de gent nova. I enmig d'aquest terratrèmol i del clam per regenerar la vida pública, consellers socialistes del tripartit, més vistos que el TBO i acompanyats d'una selecta colla d'amics, han decidit trencar finalment amb el PSC i fundar un partit socialista, sobiranista i amb quasi tants adjectius com futurs afiliats. Amb les formes de l'entranyable casta: arrapades al sou i al càrrec fins al darrer alè.