Hem estat tants anys, com anys dura la crisi, denunciant la desfeta de la societat del benestar. Efectivament, durant els governs de CiU s'ha degradat l'assistència sanitària, han desaparegut part dels ajuts als més desafavorits, s'ha deteriorat encara més -semblava impossible- l'ensenyament i la classe mitjana ha empetitit. Hi ha, però, altres efectes de la crisi i de com l'han gestionat les ideologies que ens han governat durant aquesta crisi i que no són tan visibles. Com per exemple l'efecte demolidor que ha causat sobre molts pobles. Els governs d'Artur Mas i Mariano Rajoy han permès la seva degradació i decadència.

Posaré l'exemple que més conec, que és Portbou, que s'ha convertit, a escala, en el Detroit català. El poble està arruïnat, l'Ajuntament no té cap capacitat de maniobra i, a sobre té un deute milionari a conseqüència d'una sentència urbanística desfavorable. El poble literalment cau a trossos. Des de fa anys suplica diferents projectes a la Generalitat, que mai arriben, i si mirem les grans partides del pressupost de la Generalitat de 2015, no n'hi ha ni una destinada a donar-li oxigen. Incomprensiblement, de les 14 grans partides a l'Alt Empor?dà, 6 es destinen íntegrament a Ro?ses, quan aquesta comarca té un total de 68 municipis. Dels 9,5 milions de pressupost per projectes a l'Alt Empordà, 5 milions són per a Roses. Incomprensible o sospitós?

Deixant de banda aquest pressupost sense cap criteri, CiU ha fet un viratge ideològic rotund. D'aquell llunyà equilibri territorial que pregonava el pujolisme, políticament estratègic, han passat a ignorar i abandonar els pobles. En ser zona fronterera podem compa?rar. A França els pobles estan molt conservats en comparació amb els nostres que, en molts casos, comencen a estar esquerdats o directament trencats per falta de manteniment. El dia que es vulguin recuperar, el mal serà tan gran que s'hi hauran d'invertir autèntiques fortunes. I això serà culpa principalment del govern de CiU, però també dels partits que hi ha al Parlament que tampoc han fet res al respecte. Ni tan sols ho han denunciat. La política d'avui només mira les ciutats. Els pobles són simples horts.