Ho afirmo amb ple coneixement de causa, Girona i les seves comarques són un territori molt envejat culturalment parlant. No puc dir com hem arribat fins aquí però si posem la lupa damunt del territori, i especialment a la nostra ciutat, veurem que la cultura és un actiu molt important i un motor generador de riquesa tant intel·lectualment com econòmicament parlant. Suposo que ha estat una barreja entre el tarannà inquiet dels gironins i la tossuderia de tenir plataformes culturals pròpies, a vegades en competició amb una capital que invisibilitza massa a les perifèries. La necessitat de tenir segell propi ens ha fet enginyosos, originals i tossuts; i ara en recollim els fruits.

Però també estem en un moment en què és necessari canalitzar i ordenar tanta iniciativa cultural en ebullició i l'Ajuntament de Girona ja va decidir l'any passat que calia potenciar però també arbitrar tot el seguit de festivals, uns ja amb llarga trajectòria i d'altres molt més incipients. A algú li pot semblar que això és posar-se una medalla sense haver fet gaire feina, però els puc assegurar que coordinar i ?obrir aquesta finestreta única de propostes, peticions i promocions de les activitats, és una tasca molt més heroica que la d'organitzar individualment cada un dels 21 festivals censats sota aquesta marca cultural de nova volada.

Mai he mirat el color polític dels agents culturals i sí la coherència i el compromís d'aquests. Ara començo a pensar que s'estan fent les coses bé i que gestionar l'èxit és totalment necessari per no obrir la porta al caos i a les disputes individuals. El més senzill seria deixar que les coses anessin soles, però un bon polític és aquell que s'anticipa a la desgràcia en moments d'esplendor, sense esperar que ens tirem tots els plats pel cap. Si no volem ofegar-nos en un mar de cultura desbocada, cal arromangar-se com ha fet l'Ajuntament de Girona i planificar en aquest cas una casa comuna, un paraigües que ens aixoplugui a tots i un altaveu que ens promocioni a tots sota un mateix crit. Els que treballem en els diferents àmbits dels festivals culturals agraïm moltíssim que algú faci aquesta a vegades desagraïda feina de coordinació i que de tant en tant ens puguem asseure tots en una mateixa taula, veure'ns les cares i pactar un calendari que a tots ens beneficiï; en definitiva remar tots en el mateix sentit perquè si ens fem forts en un conjunt, cada una de les peces de l'engranatge en sortirà reforçada.

Crec que Girona s'està situant al mapa com un punt efervescent de cultura i això els de casa ho hem de saber, aprofitar i gaudir. Tenir cura de la cultura d'un poble és tenir cura de la seva economia, la seva feliç convivència quotidiana i el seu futur. Girona, ciutat de festivals és una marca però també una eina. Que aquest meu primer article del 2015 sigui el presagi de totes les coses bones que han de venir a partir d'ara per als que vivim amb, per i de la cultura!