els empleats públics, a la nòmina de gener, recuperaran un 24,04% de la paga extraordinària que van perdre el desembre del 2012. No és cap regal de Reis del govern del Partit Popular (PP) que ja està pensant en les eleccions generals. Potser és una conjunció de la motivació electoralista i una pila de sentències desfavorables a una mesura adoptada en aplicació del pla d'austeritat.

Els tribunals de justícia, fins al moment, s'han pronunciat en contra del no pagament dels 44 dies transcorreguts entre l'1 de juny i el 14 de juliol de 2012, data de publicació en el BOE del Reial Decret Llei 20/2012 de 13 de juliol, de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat.

En efecte, la paga extra de desembre dels funcionaris es merita a partir de l'1 de juny fins al 30 de novembre de l'any en curs. Comptat i debatut, són 183 dies que, amb relació als 44 dies, suposa un percentatge del 24,04% del total de la paga extra de desembre.

Ara queda pendent el pronunciament dels tribunals sobre la restitució de la resta de la paga extra tot i que el govern de Madrid ha manifestat la seva voluntat de, tard o d'hora, retornar-la. A Portugal, el Tribunal Constitucional va considerar inconstitucio?nal la norma. Ja veurem què succeeix a Espanya.

Mentrestant en el nostre petit país, el govern del rei Artur (tal i com el qualifica una periodista famosa) ajudat pel seu acòlit, el conseller d'Economia i Coneixement, ha marejat la perdiu tant com han pogut per esbombar la "recuperació" de la paga extra dels funcionaris de la Generalitat de Catalu?nya.

Però, en aquest cas, no es tracta de tornar el 24,04% robat el desembre de 2012. I ara! La qüestió era si, sense pressupostos per al 2015, es podria pagar la paga extra de desem?bre del... 2015!

Al principi l'enganyifa volia sospesar si ERC es decidia a donar suport als comptes però com que aquests no va picar l'ham, el govern va dictar a corre-cuita un decret llei d'article únic. Es deixava sense efecte, per l'exercici del 2015, "la reducció de les retribucions del personal en un import equivalent a una paga extraordinària", que ja fa tres anys (2012, 2013 i 2014) que no es paga als empleats de la Generalitat. Per tant, recuperar la del 2015 no és cap privilegi sinó un dret.

Ara bé, per què tantes presses si la paga de desembre comença a meritar-se l'1 de juny? No hi hauran pressupostos en aquella data? S'amaga la voluntat d'anticipar les eleccions autonòmiques? Els funcionaris són una moneda de canvi en el joc polític entre CiU i ERC?

Aquest cúmul de despropòsits mostra com són d'enredaires els polítics que governen Catalunya. Calia fer aquest paperot de cara a la ciutadania?