Els ciutadans independentistes estan demostrant una paciència digna de Job. Ara bé i amb el perill de fer-me antipàtic a quasi tothom vull dir-hi la meva.

El president Mas va prometre una consulta, molta gent es va imaginar que amb coratge la tirava endavant. A la primera de canvi, es va acoquinar i va proposar un succedani. Interessant, però succedani en qualsevol cas. Primera promesa incomplerta. Per tots aquells que ja estan pensant a posar-me a parir, que consti que vaig anar a votar i que vaig votar sí sí. Mas va dir també que al cap de tres mesos convocaria eleccions anticipades. Tots vam entendre que serien abans de les eleccions municipals. Les ha convocat 10 mesos més tard. Segon incompliment.

Què ha passat en aquests dos mesos des del 9-N? Que CiU ha sotmès a una brutal campanya mediàtica Oriol Junqueras i ERC. Artur Mas va arribar a dir que ERC feia una proposta "regionalista". Bestial! Inconcebible! Mas ha fet valer la seva capacitat de convocar les eleccions com a element de negociació fins al punt de condicionar la convocatòria, primer a anar junts, a proposar que encara que perdessin ERC el fes president. No només això sinó a impedir que ERC posés independents a les seves llistes. Una cosa mai vista a les democràcies occidentals. Un partit diu a l'altre qui hi ha de posar. Creien, erròniament, que amb el 9-N i criminalitzant ERC aconseguirien remuntar a les enquestes. Els votants d'ERC recordaran aquests dos mesos durant molt de temps i tindrà conseqüències en les aliances a llarg termini. L'única veritat racional és que CiU va passar de 62 diputats ?l'any 2010, a 50 l'any 2012 i que ara en el millor dels casos no passaria a 35. Quasi la meitat dels diputats perduts en 4 anys. Tot un rècord. CiU ha posat per davant dels interessos del país i fins i tot del procés sobiranista als interessos del seu partit enfrontat a una seu embargada, el cas Pujol, el cas Palau, i a la necessitat de desfer-se d'UDC. Mas ha guanyat vuit mesos per fer un partit nou.

Algú creu que si les enquestes donessin 70 diputats a CiU no hauria convocat eleccions al març? Però hi ha més, ajuntar en el temps les eleccions al Parlament i les generals espanyoles pot provocar que només que avanci una mica les eleccions Rajoy, s'hagin de fer juntes. El pitjor malson de qualsevol independentista ben informat. Segons el CEO en unes eleccions generals espanyoles qui guanyaria a Catalunya no seria ni CiU ni ERC, sinó Podem! No perdem de vista però que CiU perd vots sobretot per les polítiques que representa Boi Ruiz. I si es planteja una aliança alternativa d'esquerres d'ERC, Podem, ICV i Guanyem? Potser sóc l'únic català a qui li faria il·lusió.