Accessibilitat nul·la!

Francesc Buixeda Cabré. SANTA PAU.

Aquest any tinguérem sort, després de no haver-la gaudit en les edicions anteriors, en el darrer sorteig de la promoció «Girona 10» ens vàrem veure agraciats amb un àpat en un Bar Restaurant de la ciutat al preu de 10€. Després confirmàrem telefònicament la reserva, d´acord amb les prescripcions de la promoció, concretàrem també la seva ubicació i quedàrem pendents d´anar-hi el diu­menge, dia 25 de l´actual, a la una, segons indicà la persona que ens va atendre.

La sorpresa es produí el diu­menge, perquè fou dificultós trobar el lloc, ja que resulta que està situat en una part de les dependències del Col·legi Oficial d´Arquitectes de Girona, i era difícil veure el rètol de l´establiment, camuflat dins de l´edifici.

I seguiren les sorpreses! L´entrada princi­pal no era accessible! Ni tan sols una bara­na per agafar-se i poder accedir (a peu), ni tampoc cap rampa per accés amb cadira de rodes, a un local de pública concurrèn­cia. Fórem molt ben atesos, el menú «degustació» correcte (no hi era inclòs el vi), finalment anem als serveis i, oh, sorpresa!, tampoc són accessibles, esgraons a cada pas.

No em cap al cap que unes dependències del Col·legi d´Arquitectes no compleixin cap ni una de les condicions mínimes d´accessibilitat que són obligatòries en locals de pública concurrència. És d´esperar que aqueixa entitat elimini les barreres arquitectòniques i l´administració municipal les faci complir, per possibilitar l´accés, almenys, de les persones amb mobilitat reduïda.

Experiències lectores compartides

Eulàlia Isabel Rodríguez Pitarque.

torroella de montgrí.

Un dia de l´última setmana de cada mes ens reunim un grup de persones per compartir una experiència lectora. Prèviament algú, i seguint un criteri literari, ha escollit el llibre que haurem hagut de llegir abans de la trobada que a principis de mes ja tenim anunciada en un cartell a l´entrada del lloc on ens reunim i que avisa, a més, si a la trobada podrem comptar amb la presència de l´autor o d´algú d´entès en la matèria, ja sigui d´un llibreter...

En l´hora i mitja o dues hores que té lloc aquesta trobada, es presenta el llibre llegit, s´expressen opinions, es conversa i, sobretot, es comparteix el plaer lector experimen­tat per cada un dels concurrents. Quan hi ha la sort de tenir present l´escriptor o escriptora, encara es fa molt més enriquidora l´experiència de la lectura compartida. De vegades es fan activitats complementàries a l´entorn del llibre, tals com sortides culturals.

I tot això gràcies als clubs de lectura que es poden fer a causa de la bona organització de les biblioteques públiques, les quals seleccionen un llibre adient per als lectors, tenen cura de proporcionar-los amb el temps suficient per fer-los arribar a tots els membres del club de lectura de cada biblioteca, miren de contactar amb l´autor i li demanen si pot venir a la biblioteca aquell dia, presenten i tenen cura perquè el debat vagi transcorrent de forma amena, i vetllen perquè aquells que vulguin participar donant la seva opinió ho puguin fer.

Formar part d´un club de lectura d´una biblioteca pública és molt senzill. Només cal apropar-se a la biblioteca més propera i demanar informació sobre les activitats entorn de la lectura que s´hi fan. Per demanar el llibre en préstec per llegir-lo abans de la trobada cal tenir el carnet de biblioteca, que és fàcil de fer si un no en té.