ADavid Ruiz no se li acaben ni les piles, ni les idees ni les ganes de fer cine. Tenint en compte com està el pati, només podem encoratjar-lo i desitjar que Sant Martí, el projecte que promou a través del portal indiegogo.com, trobi espònsors i finançament per tirar endavant.

Segons les dades, Sant Martí pot ser una mutació ultralocal del conegut film de Tobe Hooper, protagonitzat per l'icònic Leatherface. No està mal pensat, perquè la ruralia catalana permet establir paral·lelismes d'aquest tipus.

Ara mateix, als Estats Units, l'autobiografia de Laura Ingalls causa ?es?tralls perquè desmunta els fets de les seves novel·les juvenils, que van generar una famosa sèrie televisiva. L'alcoholisme, els abusos sexuals, la violència domèstica, la vida precària en un entorn isolat, també els trobem a Solitud. Víctor Català i Laura Ingalls, per cert, només es portaven dos anys de diferència.

Per poder publicar llibres, suposo que les dues autores no van recórrer mai al crowdfunding, un sistema que representa una nova constatació del desprestigi de les creacions culturals. Músics, cineastes, artistes i escriptors es veuen obligats a disfressar-se de comercials i saltar a l'arena cibernètica per passar la gorra. És un joc trampós: encara que reuneixin el que demanen, sempre els tocarà afegir diners. I per postres, distribuir el producte.

La societat civil, amb tota la bona fe, s'està carregant uns neulers que, en realitat, pertoquen als poders públics i les indústries culturals. El mecenatge i el risc empresarial acaben convertits en almoina. I d'això, en diem reinventar-nos.