Ales Corts espanyoles del segle XIX un diputat conservador utilitzava un discurs apocalíptic per oposar-se a una llei. En ple clímax, i dibuixant el negre futur que segons ell s'abocaria sobre el país, va cridar "I els nostres fills! Què serà dels nostres fills?". Des de dalt de tot de l'hemicicle, una veu es va fer sentir: "De moment, al de sa senyoria ja l'hem fet subsecretari". A cap dels fills de Jordi Pujol se l'ha fet subsecretari, que és una forma molt lenta de fer-se milionari i a sobre has de fitxar cada matí a la feina. Els polítics del segle XIX no sabien enginyeria financera i es conformaven amb poqueta cosa, però si Pujol hagués ofert una subsecretaria a un fill, aquest li hauria retirat la paraula.

- "Jo, subsecretari? No em facis riure. A mi dóna'm les ITV que ja m'espavilaré", és el mínim que li haurien contestat. Això per no esmentar que la Ferrusola l'hauria fet dormir al replà de l'escala no menys d'una setmana, que amb els nens no s'hi juga.

Tot això que hi hem guanyat. Els espanyols noucentistes s'havien de preocupar de tota la joventut excepte del fill del diputat, que tenia feina segura. En canvi, els catalans ens podem despreocupar del futur no d'un, sinó dels set fills del matrimoni Pujol-Ferrusola, tots ells amb saborosos comptes corrents. I el coixí a Andorra dels papàs per si mai ensopeguen.

Quan Jordi Pujol assegura en la Comissió que aquell no és el lloc on jutjar els seus 23 anys de govern demostra ignorància, perquè és precisament això el que s'hi està jutjant. L'home deu creure que la misteriosa fortuna dels seus fills es pot separar de la seva acció de govern. O en algun deliri de grandesa propi de l'edat potser pensa que les quatre banalitats que pronunciava des de la tribuna quan era el rei del món li tapen avui les vergonyes. Algú l'hauria de fer tocar de peus a terra cridant: "De moment, als fills del Molt Honorable ja els hem fet milionaris".