El president del Barça va declarar davant del jutge. Molt bé. Si no han fet bé les coses, endavant. Però, qui es creu que al futbol espanyol aquest sigui l'únic i el cas més greu? Per què d'una punyetera vegada no es denuncia l'impagament de clubs a Hisenda i la Seguretat Social? Per què no es prohibeix per decret que institucions públiques o parapúbliques, com les caixes, financin clubs esportius, en un estat amb la quarta part de la població en atur?

2. Se'ns anuncia una protesta de la federació d'entitats esportives de Catalunya per la complicació dels controls fiscals i burocràtics de l'esport amateur i voluntari. Això produirà una desertització del teixit associatiu de base. Segurament és el que es busca: salvar els fraudulents equips professionals i matar l'esport popular. En canvi, en els models nòrdics, en el camp amateur, s'elimina tota burocràcia i es permeten compensacions amb diner directe a entrenadors, voluntaris o altres suports sorgits de la benvolença dels aficionats.

3. Ens visita a la Fundació Irla, la Federació Ramon Muntaner d'entitats culturals i centres d'estudi locals, i ens pinta un pa?no?rama similar al de l'esport. La nova normativa, que obliga a molta burocràcia i a presentar l'impost de societats, condemna centenars d'entitats a desaparèixer. Si això no és genocidi cultural instrumentalitzat a través d'Hisenda, què és?

4. Encara ressonen les crítiques que la Nit dels Goya va deparar al ministre Wert, que al mateix temps que aconsegueix que la cultura voluntària desaparegui, fa que la professional vagi a l'atur, amb el 21% de l'IVA. Quasi semblaria que revivim, de forma incruenta, aquella frase que l'autor teatral Hanns Johst posa en boca d'un protagonista en l'obra Schlageter, estrenada amb bombo i platerets per l'aniversari de Hitler, el 20 d'agost del 1933: "Quan sento a parlar de cultura trec el fiador a la meva Browning". Que més tard, Hermann Göring va transformar en "Quan sento la paraula cultura, trec la pistola".

Mentre passa això, a l'Estat, continua el cas dels ERO i dels cursos d'ocupació a Andalusia i no dimiteix ningú del PSOE. I el cas Bárcenas continua viu, mentre se'n va a esquiar, i ha esclatat de ple al PP de València i Balears, que demostra que es van finançar de forma corrupta els seus locals; i no dimiteixen ni Bauzà ni Fabra.

Hisenda som tots?