El cor de les tenebres és la narració més famosa de Joseph Conrad, com ho és El Quadern Gris de Josep Pla. Publicat per entregues el 1899 i en llibre el 1902, Conrad edita les seves obres completes el 1917, un any abans que Pla comenci El Quadern Gris. Conrad l'ha immortalitzat Francis Ford Coppola a Apocalypse Now amb Marlon Brando, tenebrós Kurtz en la foscor de la selva.

El cor de les tenebres té paral·lelismes amb Pla. Primer, la mitologia que cal reescriure-ho tot en la vellesa, desmentida per Conrad: "He mirat les proves, he corregit una falta o dues, he canviat una paraula o dues -això és tot". Pla va "recopiar", com ell anota al diari La vida lenta, el Quadern Gris durant 22 dies, a un ritme de 27 quartilles per dia. No hi havia temps en menys d'un mes de feina per combinar "textos ja publicats, escrits inèdits o reelaborats i un procés final de muntatge textual successivament reescrit en una o diverses còpies finals", com argumenta el catedràtic planià Xavier Pla. L'únic misteri és que sóc l'únic que s'ha mirat, i passat anys classificant, el miler de cartes no datades majoritàriament, entre Josep Pla i el meu pare, l'editor Josep Vergés Matas.

Josep Pla recupera de la salvatge foscor del passat la seva memòria sense fer res més que "recopiar". Fa el mateix que Conrad. El calendari, implacable com el sol tropical de Conrad, penetra les tenebres: 3 juliol 1964, el meu pare visita Pla, que li proposa fer les obres completes i li ensenya els Quaderns gris. 15 juliol, Pla anota a La vida lenta: "Miro el Quadern Gris que encara s'aguanta una mica". L'endemà escriu el meu pare: "He pensat aquests dies en els originals que vas ensenyar-me i les maquetes de les teves Obres Completes. No estic d'acord que retinguis els tres originals inèdits que vas ensenyar-me". 29 octubre, Pla anota al diari: "Acabat el Quadern Gris. Acabat el Campanaret". Per a mi El Campanaret és el tercer original citat. 10 desembre, el meu pare: "Passat festes vindré un dia a parlar llargament. Crec que puc oferir-te la realitat immediata que guanyis molts diners. Res de fantasies ni de coses llargues. En aquest precís moment". Gener 1965, signen un contracte, secret a insistència de Pla. El contracte secret del meu pare amb Pujol mantingué amagada la venda de Destino tres anys, però el secret de Pla no dura ni sis mesos perquè Òmnium volia comprar Pla a pes pagant-li milions. El gener el meu pare li proposa ajuntar els dos Quaderns Gris en un sol llibre. Al febrer Pla ja treballa en el segon volum de l'Obra Completa: Aigua de Mar. Quan començaren a parlar, Pla li deia: "Tu ets molt optimista, jo no tant". Publicat El Quadern Gris, el meu pare es reafirma: "Jo sóc optimista".

El cor de les tenebres narra la lluita de l'home conscient contra la foscor del primitivis?me. Kurtz-Brando fan seva la barbàrie, com observa el narrador escèptic i civilitzat, el mateix que observen Pla i el meu pare enfront de la foscor feixista. Que simbòlic que El Quadern Gris sigui el primer llibre no censurat de Pla, publicat just quan acaba la censura prèvia, a l'abril de 1966. Però el meu pare avisa, dues setmanes després, sobre la barbàrie del Goebbels de Franco i fundador del PP Fraga, el Kurtz espanyolista: "Estem en la situació d'abans, agreujada per la por. Però la llei (de Premsa) és un fet". Seguien -i amb el PP seguim- en el cor de les tenebres. Però el Quadern Gris-Catalunya- és un fet.