Quan érem petits els pares ens obrien una llibreta a la Caixa de Sabadell amb uns centenars de pessetes. Depèn del lloc on naixies te l'obrien a Caixa Penedès, Caixa Girona, Manresa, etc. Creia que això li passava a quasi tothom. Doncs no, ara descobrim que als fills dels rics els obrien un compte a Suïssa o a Andorra. Tant el pare de l'exhonorable president Jordi Pujol, com el pare de l'exexcel·lentíssim ministre d'Hisenda, Rodrigo Rato, tenien a mitjans del segle passat diners a Suïssa. De fet tots dos van ser condemnats en una època on quasi ningú ho era. Sembla que els fills han seguit els passos dels pares. I els néts. Resulta, doncs, que aquells que ens deien que havíem de pagar impostos en realitat es dedicaven a evadir diner. Això sí que és estimar el país que dius servir!

Un dels organismes internacionals que ha de servir per organitzar l'activitat econòmica és el Fons Monetari Internacional. Els darrers tres directors gerents han estat: Dominique Strauss Kahn, Rodrigo Rato i Christine Lagarde. Quin triplet! El primer acusat de violar noies als hotels, acusat de proxenetisme i de desviació de fons. Ha estat un dels individus més immorals de l'escena política internacional dels darrers deu anys. El segon, que pretenia amagar els seus béns per no pagar les indemnitzacions derivades del cas Bankia. I el que ens queda per saber! I la tercera, imputada en el cas Tapie quan era ministre del govern Sarkozy. Resulta que Lagarde va donar a Bernard Tapie 403 milions d'euros, una petita quantitat de res: 66.898.000.000 pessetes. Quan va prendre possessió del càrrec a l'FMI es va apujar el sou, ara cobra 350.000 euros nets i, a més, té cada any 53.000 euros per gastar sense necessitat de justificar! Us recorda alguna cosa?

Ha passat molt desapercebut però el Tribunal Suprem va declarar l'any 2013 nul·les les clàusules sòl dels bancs, ara ha dictat que no cal que els bancs retornin els diners a la gent. Addueixen que hi hauria un "trastorn econòmic". Tot aquest món de les finances i la justícia és al·lucinant!

Sembla que és impossible trobar algú normal i amb una mica de decència que regeixi els destins del món. I si posem José Mujica, expresident de l'Uruguai, de director gerent de l'FMI? Per defraudar has de fer un màster de geografia. Quasi tothom sap on cau sobre el globus terraqui Suïssa o Andorra, però siguem sincers, sabeu on són les illes Caiman, l'Antiga i Barbuda, l'illa de Montserrat, o la república de Nauru? Cal lligar ciutadania a complir amb les obligacions fiscals. La manera més clara d'expressar el patriotisme és, precisament, pagar impostos! Per cert, ahir ja vam fer veure que ens interessava la cultura. Ara a mirar la tele fins l'any vinent.