És sorprenent que a Girona els debats públics més sonats siguin anècdotes com, al meu modest entendre, és la columna dels Manaies o el Vol gastronòmic, que són, amb tots els respectes, de molt poc recorregut i encara de menys calat. Tan puerils i intranscendents com en el seu moment ho va ser el fanal d'Anna Pagans o l'ascensor del Lleó d'en Quim Nadal. Les quatre andròmines són evidents cagades de tres alcaldes, però una vegada dit em sembla que el debat té un recorregu força limitat.

Trobo més preocupant que mentre es perd força temps en això, no s'analitzi suficientment aspectes absolutament substancials com: quin és l'actual projecte mediambiental de Girona (en el passat tan sòlid). Quin és el projecte cultural de la ciutat més enllà d'anar a rebuf de vells hits com Temporada Alta? Quin és l'horitzó urbanístic? Què passa amb equipaments vitals com el nou Trueta? Quins són els riscos del gran desenvolupament turístic de la ciutat que és el projecte estrella d'aquest govern? Com s'han gestionat els grans equipaments de la ciutat com l'auditori i el el palau de congressos? S'ha tingut cura dels barris més desafavorits?

Aquesta legislatura ens diu vàries coses. La primera és que Carles Puigdemont és un alcalde amb entitat que està molt per sobre de la mitjana quant a talla política. És un home amb grans capacitats per engrescar però en canvi té un problema gravíssim: un equip de regidors molt fluix. Un equip condicionat per la tirania de dos partits que decideixen a qui s'ha de col·locar forçosament. Una tirania que impedeix crear un equip guanyador per liderar el segon gran projecte (després del de l'etapa Nadal) per propulsar Girona i deixar de viure d'aquella vella herència.

Si tot va com en principi es preveu, Puigdemont serà alcalde una segona legislatura, la qual hauria de servir per plasmar projectes anunciats, com l'obertura de la ciutat als rius, la remodelació d'espais importants com el passeig Canalejas o la Devesa... Però sobretot per definir quin tipus de ciutat volem els seus habitants. No sembla que això hagi de passar.