Trobo l'hispanista James Thomson, que escriu una història de Catalunya per a la Universitat de Cambridge, al renovat pati de l'Antic Hospital on ell investiga a la Biblioteca de Catalunya. "Que magnífic que tinguem eleccions municipals i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ens hagi arreglat el pati", li dic. Seiem en un deliciós cafè al fresco ornamentat de flors i turistes i afegeixo que m'estranya que les municipals es prenguin amb tanta parsimònia quan la república va néixer precisament d'aquestes. Sabem la intenció de vot de les generals que no arriben potser fins al 2016 i a qui li preocupa com votarem aquest mes?

Molt il·lustratiu el viatge que fa Josep Pla a Madrid en tren amb Cambó el 14 d'abril de 1931. Dos dies abans les forces republicanes han esbandit els partits del règim a les municipals. Cambó està molt preocupat, escriu Pla en el seu dietari Madrid, l'adveniment de la República, no reeditat fins a un any de la mort de Franco, amagat al volum 26 de l'obra completa sota el títol inofensiu Notes per a Sílvia. Pla s'estranya en arribar que els diaris no vegin cap canvi: "Em sorprèn la posició dels diaris, sobretot la dels més lligats amb el moviment republicà. El seu punt de vista és que els resultats electorals del 12 d'abril són molt importants, però que seria prematur parlar de triomf complet. En general semblen voler donar a entendre que unes eleccions municipals no poden ser preses com una plataforma decisiva per canviar el règim. S'ha d'esperar les eleccions generals per veure què s'ha de fer i en definitiva el que passarà". Pla relata, però, que la mateixa tarda cau el règim. El llibre conclou amb un acerat comentari: "Després de quinze segles de monarquia, s'havia instaurat la forma republicana amb una perfecta naturalitat".

Els partits del règim avui són PP i PSOE, que controlen totes les institucions centralistes. La història mostra que pot produir-se un canvi de règim en unes municipals, tot i que els guanyadors no ho vegin, però la força del vot mana. No costa imaginar que el PP de la Marquesa de la Camarga quedi esborrat de Catalunya i el PSC, també. Ja diran els espanyolistes que Ciutadans els substitueix. La realitat serà que no quedarà ni un partit manat per Madrid a Catalunya. No suficient per fer caure el règim, però PP i PSOE també poden quedar reduïts a la meitat a la resta d'Espanya. Ja podran argumentar els centralistes que un partit veneçolà, Podem, i un de catalans espanyolistes, Ciutadans, els substitueixen. La realitat serà que PP i PSOE representaran menys de la meitat de la població. Podran continuar dictant sentència al Tribunal Constitucional i aprovant lleis tot ?l'any que queda? Què passarà després del 27-S a Catalunya amb la previsible majoria inde?pendentista? Un govern i una oposició molt afeblits a Madrid enfront d'una Catalunya molt reforçada. Les municipals poden portar un nou canvi de règim. Igual que les europees foren una doble clatellada a PP i PSOE, les municipals faciliten el vot de càstig. Per què votar el corrupte PP quan hi ha el relluent Nespresso de Ciutadans amb la brutícia ben encapsulada? Per què votar el corrupte PSOE quan hi ha comunistes rebatejats, marxistes independen?tistes, liberals gauchistes, universitaris chavistes i fins i tot socialistes catalans que han vist la llum? Les municipals de maig, com deia Pla, poden formar un nou govern amb perfecta naturalitat.