Amb les eleccions municipals, els candidats de les diverses candidatures, de les sobiranistes o patriòtiques -ERC, CDC, CUP- a les unionistes -PSC, ICV- a les anticatalanes o espanyolistes -PP, C,s, PxC...- solen presentar les seves alternatives en el terreny de la "vocació" de la ciutat i la definició de les seves prioritats culturals i turístiques.

Per exemple, és del tot lògic que ciutats com Girona, Besalú o Castelló d'Empúries defineixin la seva vocació envers el passat jueu, que capta molts recursos econòmics a través d un turisme d'un gran poder adquisitiu i nivell cultural... I per què no Banyoles, que també té un passat jueu -amb intel·lectuals il·lustres-, que cap ajuntament no ha tingut en compte, malgrat estar situada, estratègicament, enmig de la gran ruta del passat jueu, entre Girona i Besalú. Banyoles defineix, en canvi, la seva vocació en el camp de l'esport, cosa, que, certament, es basa en unes dades objectives. Però és evident que una ciutat pot oferir no solament una especialització, sinó diverses. Palafrugell, per exemple, hauria de definir la seva indiscutible capitalitat gastronòmica de la Costa Brava que no té pas Figueres, per cert. Roses també podria ser un referent en aquest sentit, però ja he escrit que la Fundació el Bulli hauria d'incloure el nom de Catalunya, a imatge del Basque Culinary Centre, que projecta el País Basc arreu del món. Palamós, ara amb projecció internacional pels creuers, té un bon atot amb el seu Museu de la Pesca i les seves activitats adjacents, com l'Escala compta amb el Museu de la Sal i l'Anxova. Blanes pot exhibir amb orgull els seus jardins, com Lloret de Mar i Begur -també com aquestes darreres- el seu passat indià.

Tothom convindria que Santa Coloma de Farners així com Caldes de Malavella o Sant Hilari Sacalm han de potenciar el seu passat i present balneari. Olot les bondats del seu paisatge i els seus volcans i valls, el seu principal atractiu.

Ripoll pot presentar el fet de ser el bressol de Catalunya, i un país de romànic, com Camprodon. Altres viles, com Hostalric, poden potenciar el seu passat medieval, com tants pobles de la Garrotxa, l'Empordà, el Ripollès, la Cerdanya... i la Bisbal, amb Quart i Breda les capitals de la ceràmica!

De les propostes que s'han fet per a Girona, a part de la CUP, que posa en discussió el tema de la Casa Pastors (fons Santos Torroella) la proposta que em sembla més interessant és la de la Maria Mercè Roca, candidata per ERC, que proposa que Girona sigui la capital de les arts escèniques i el teatre -i el cinema, hi podríem afegir, com a regla inclòs. Tenint en compte el Festival Temporada Alta, que és un referent internacional, i el primer festival de teatre de Catalunya, caldria tenir-ho en compte.