els diaris espanyolistes no es posen d'acord. ABC lamenta que "el bipartidismo cae y confirma su declive" mentre El Mundo ataca "la estrategia del avestruz de Rajoy", que no es dóna per al·ludit del terratrèmol electoral que jo ja preveia als lectors de Diari de Girona a "L'adveniment del 24 de maig." Millor llegir Josep Pla, recomanava, que fer cas als babaus que deien que no passa res. Aguantarà el règim corrupte millor que 1931? El País no diu el mateix a Catalunya que a Madrid, més aviat el contrari. A internet en català admet: "El sobiranisme augmenta i es radicalitza" mentre a Madrid editorialitza: "Una catástrofe triple para el soberanismo, aunque en términos globales avance levemente." La Vanguardia aconsella a Mas que no convoqui les autonòmiques del 27 setembre. Què caram passa?

Deixo que parli la refinada alcaldessa, o més aviat ex, de València, Rita Barberà: "¡Qué hostia! ¡Qué hostia!", així en duplicat, un cada galta. El seu PP ha perdut a tot arreu i ha quedat disminuit als baixos nivells del PSOE. Els dos partits podrits que tenien el mandat de dos terços del vot fa quatre anys ara amb prou feines arriben a la meitat de l'electorat. Han perdut el 21% dels vots. Si els votants ja havien assenyalat que estaven farts del PSOE, ara repeteixen que estan farts del PP. Això ha obert les portes a partits exòtics, però atenció al que passa al País Valencià on els valencianistes pugen al poder, en coalició això sí. Però l'anticatalanisme inculte s'ha acabat igual que la mal parlada Rita.

A Catalunya els tres partits clarament independentistes -CiU, Esquerra i CUP- han aconseguit el 78% dels regidors front al trio espanyolista -PSC, PP i Ciutadans-. El sobiranista més petit -CUP- quasi té més regidors que els integristes PP i Ciutadans junts. Esquerra quasi dobla els regidors del PSC.

Catàstrofe triple de qui? Dels 947 municipis de Catalunya, el PP tenia representants, més aviat simbòlics la veritat, en un terç. Ara ha quedat expulsat de més de la meitat i li queda en 150 pobles un solitari regidor per regla general. En el 84% dels pobles de Catalunya el PP està extint.

El PSC no ho té encara tan malament. Ha perdut una mica menys de la meitat dels seus regidors, però encara conserva una força aïllada en una quarta part dels municipis. Excepte la debacle de Barcelona, ha resistit on tenia un llarg historial municipal. Però la filial del PSOE hauria de decidir si és carn o peix, si segueix el camí de la inoperància del PP o es posa al costat dels sobiranistes.

El triplet integrista el tanca Ciutadans, molt per sota del que pretenia el bluf mediàtic. Cap èxit treure la meitat de regidors que CUP i 14 vegades menys que Esquerra, els segons. No pot pactar amb ningú la marca blanca del PP.

El sobiranisme segueix avançant en cada votació. A Barcelona ha crescut 8%, Girona 10%, Tarragona 7% i Lleida 14% respecte les municipals de 2011. El trio sobirà té el 58% del vot contra 42% del triplet espanyolíssim. Els catalanistes han crescut 300.000 front a la pèrdua integrista de 128.000 vots. CiU ha resistit millor el càstig als corruptes que PP. La Vanguardia tem que Mas perdi el 27-S, no front el trio calavera de PP, PSC i Ciutadans, sinó el perillós d'Esquerra, CUP i algun socialista que ja no tindria miraments amb l'estruç Rajoy.