Els passat dia 22 de maig, bo i coincidint amb el 10è aniversari del traspàs del Sr.Manel Xifra Boada, la UdG va dedicar un auditori del Parc Científic a recordar la seva petjada. Vull testimoniar alguns fets destacables de la seva trajectòria vinculats a la Politècnica i per tant a la UdG.

1.- L'any 1974, l'Escola començava a caminar de la ma d'un Patronat del qual el Sr. Manel fou membre actiu d'ençà la seva creació. Sens dubte sense l'aportació de personatges com ell no hauríem assolit els objectius proposats. El primer treball de recerca aplicada fou encarregat per Comexi, donat que tenien un seriós problema de vibracions amb una impressora. Les anàlisis es varen fer de nit ja que la factoria estava situada a la Carretera Barcelona just al costat de la línia ferroviària i el cabal de trens de dia distorsionava les mesures.

2.- Els estudis d'informàtica s'implantaren l'any 1989, gràcies a les orientacions i suport del rector de la UPC, Dr.Ferraté, i l'obtenció d'un crèdit de 12 milions de pessetes, avalat pel Patronat i concretament pels Srs. Manel Xifra, Andreu Agustí, Josep Palau i el propi director. Fou la primera escola de l'Estat en produir-se aquest fet tan transcendent que va incrementar el nombre d'alumnes i reforçar notable?ment el prestigi de l'EUP, disposant d'un centre de càlcul modèlic.

3.- Com a enginyer vaig tenir el goig de col·laborar directament amb Comexi Group a las noves instal·lacions del polígon de Riudellots. La problemàtica tecnològica fou motivada per un nou disseny de màquina que incrementava la producció per tres bo i conservant la qualitat del producte final. Es varen analitzar temes tan diversos com: soroll i vibracions, redissenyar nous sistemes d'assecatge, control de qualitat d'impressió amb tècniques de microscopia electrònica de rastreig. Tot un repte feliçment superat.

4.- Per encàrrec específic del Sr. Manel, vaig coordinar el desenvolupament in situ d'un curs avançat de Mecànica de Fluids i Termotècnia dirigit al tècnics de l'empresa i amb un contingut a mida de les necessitats reals de la nova maquinària. Vull destacar que el 40% dels assistents eren exalumnes de l'EPS.

5.- Fa uns anys, el Cetig i Comexi Group, creadors del premi que porta el nom del Sr. Manel, em varen honorar amb la concessió de l'esplèndida escultura que simbolitza el preuat guardó.

Persones del nivell humà, tècnic i emprenedor com el Sr. Manel són mereixedors de reconeixements permanents que sintetitzen i enforteixen el lligam entre el món industrial i la universitat tant en l'àmbit de la formació com de la recerca aplicada.