El profund sacseig que està experimentant el sistema polític que ens ha governat aquests últims 40 anys deixa, de moment i amb aquestes primeres eleccions (les municipals), un saldo molt positiu perquè s'han generat anticossos. Uns anticossos que, sempre que no siguin metabolitzats pel sistema maligne, permetran denunciar i afrontar la corrupció i també serviran per qüestionar un sistema de privilegis i de mala gestió que ha anat corcant, a poc a poc però sense aturador, la pràctica totalitat de les nostres institucions.

L'entrada, amb força, al taulell polític de formacions con la CUP -fonamentalment la CUP- contribuirà perquè el sistema millori en la seva integritat. Lluís Sales, de la CUP, explicava fa uns dies en una entrevista que accepten entrar a la Diputació de Girona per fer "periodisme d'investigació". En definitiva, per combatre la bèstia des de dins de les seves tripes. La CUP pretén destapar tot el que consideren que s'ha amagat i acabar el sistema impúdic de repartiment de diners i privilegis que fa dècades que dura però que s'ha disparat en els últims anys, en comprovar que tothom trincava però que ningú deia res. Una Diputació liderada en el seu punt àlgid de putrefacció per Unió Democràtica.

A la CUP s'han escandalitzat quan els han dit els sous i assessors que els ofereixen pel sol fet d'haver obtingut un diputat. I això que encara no han vist les Visa, no han fet cap viatge d'ultramar, no han assistit a cap àpat pantagruèlic, no han vist la dimensió de les dietes i no els han ofert diners per a projectes destinats al seu graner de votants.

Sembla ser que el discurs ètic comença a impregnar tímidament altres partits, encara que no sigui per convicció i només sigui per intentar sobreviure. Fa poc vaig escoltar Pere Vila (CiU), alcalde de Llançà i actual mem?bre de la Diputació, que exigia fer net. Però fer net vol dir que s'haurà de revisar profundament el passat. Estan preparats per suportar-ho tots els partits que han format part de la Diputació de Girona?