els feixistes o totalitaris alemanys -els nazis- i els italians -els fascisti-, dintre de l'horror criminal i totalitari, tenien una "virtut", si és que es pot dir així: que eren cultes. La prova és que varen generar unes formes artístiques d'una certa consideració. En el cas alemany, al cinema, i en el cas italià en l'arquitectura racionalista o en la pintura (futurisme). La gran diferència amb el franquisme, que també és un moviment totalitari i criminal, és que aquest -aliat de forma sinistra amb l'Església catòlica- era profundament ignorant i contrari a tot el que havia suposat la modernitat, que va escombrar de cop i va canviar per una estètica, si és que es pot dir així, nacional-catòlica de molt poc calibre intel·lectual. L'"España cañí" al cub.

Amb la democràcia, el gran problema que hem tingut i tenim és que la dreta -el PP, i ara C's- ha incorporat en els seus gens la ignorància, l'anticatalanisme patològic i l'odi a la diversitat. Les seves propostes intel·lectuals no superen la ratlla de Norma DuvalRaphael!

Només amb aquesta perspectiva es pot entendre que la candidata a l'alcaldia de la ciutat de Barcelona del partit Ciutadans (C's) digués que volia enderrocar el Born Centre Cultural. Diu que el Born Centre Cultural és un sarcòfag de pedres. La ignorància, tot i que habitual, és doblement greu en un polític. No fa molt, Gregorio Morán, columnista de La Vanguardia -on hi és molt ben tractat- va afirmar la infàmia que el Born Centre Cultural era el "Valle de los Caídos" dels independentistes. És cert que tant el PP com el PSOE -seguits de C's i en part per Podem- identifiquen les aspiracions rigorosament democràtiques i pacífiques dels catalans com a feixistes o nazis, en un monstruós joc de prestidigitadors, atribuint als altres el que realment són ells. Ignorància o mala fe? Tot a la vegada.

El Valle de los Caídos és el mausoleu construït amb la sang i la mort de presoners -entre ells molts catalans- on hi reposen les restes del dictador assassí Franco, que va aixecar-se en armes contra el Govern de la República, que va ser responsable de tres anys de Guerra Civil, amb el que van col·laborar activament els règims nazi alemany i feixista italià, i amb els quals el Règim franquista va col·laborar enviant tropes espanyoles (División Azul) a lluitar enquadrades dins l'exèrcit alemany, i varen fer bombardejar Catalunya i Mallorca pels nazis i els feixistes. L'arribada de Franco a Catalunya va ser una invasió en tota regla, la segona després de 1714. Aquest dictador va governar durant quaranta anys Espanya mitjançant la repressió, la tortura i l'assassinat, i es va acarnissar particularment contra Catalunya, on va intentar exterminar la llengua i la cultura pròpies. El Valle de los Caídos és certament un mausoleu, on els franquistes hi van a honorar el criminal allà enterrat: això diu el que és l'Espanya actual.

El Born Centre Cultural no és cap mausoleu ni cap tomba. Les restes arqueològiques que hi veiem són el que queda de les cases del Barri de la Ribera que les autoritats borbòniques van obligar a enderrocar als propis veïns, expulsats pels ocupants, després de l'11 de setembre de 1714. Ocupen també l'espai del que era la Plaça Major de Barcelona, que era el centre neuràlgic, social i fins gastronòmic de la ciutat, que va ser totalment arrasada i se'n va perdre la memòria. Són les nostres Torres Bessones, tal com explico al meu llibre La cuina del 1714. Història i receptes. |