Ja queda enrere el període electoral dels nostres municipis, les campanyes limitades a uns determinats dies, les ofertes i promeses dels diversos grups i partits o coalicions, els programes i els compromisos diversos, amb els quals s'ha intentat movilitzar i fer participar la ciutadania. Els ajuntaments son les institucions o administracions més properes a les persones, les que estan en contacte directe amb la vida cotidiana, amb els problemes reals, amb les necessitats, amb les aspiracions i projectes de la ciutadania. Són els àmbits on més sentit adquireix el valor participatiu de la democràcia, la força i el protagonisme de la gent, amb les seves conquestes, èxits i fracassos.

La política ha de començar la seva regeneració, precisament i necessàriament, des d'aquests àmbits municipals on les persones vivim, sofrim, somiem, treballem, creixem, ens desenvolupem, emmalaltim, fruïm i finalment morim. La política no és quelcom aliè a les nostres vides, ni és bo que quedi exclusivament en mans de professionals que des de plataformes, coalicions o partits, assumeixen les quotes de poder que corresponen a cada municipalitat. Activar la màxima participació és un camí imprescindible, i no és bon senyal el desinterès que l'abstenció posa en relleu entre els actors de la democràcia, elecció rere elecció. No podem renunciar a participar, a col·laborar, a decidir, a treballar en els nostres municipis, si creiem veritablement en els valors democràtics, al marge de les legítimes idees de cadascú, i no podem donar com a excusa que el nostre vot no val per a res, o que els que guanyin faran el que vulguin.

I ara que s'han constituït els nous ajuntaments, amb els seus equips de govern renovats, arriba el moment de la veritat, comença la veritable campanya per demostrar que la política és compromís al servei de les persones, i no al servei dels partits, que el treball pel be comú i per l'interès general són la base fonamental dels que generosament han adquirit, lliurement, la responsabilitat i l'honor de representar els seus conciutadans. Cal anar per feina, amb tots els mitjans necessaris, i amb un compromís ètic que garanteixi un treball exemplar, transparent, eficaç per fer dels nostres municipis societats més justes, més participatives i lliures. Anem per feina.