la victòria electoral d'Ada Colau a Barcelona pot acabar despistant i per tant perjudicant, en vista a les eleccions catalanes, la nova esquerra sorgida de les lluites socials durant la crisi i Iniciativa per Catalunya, que cada dia que passa queda més diluïda o despistada entre aquests nous ginys polítics. A poc més de tres mesos per a les eleccions, definides com les més transcendentals de la història recent del país, l' esquerra social té la temptació de repetir l' experiència de Barcelona en Comú, ignorant volgudament que la victòria d'Ada Colau no es deu només a la ràbia que provoca entre part de la població la vella política. Que Colau sigui alcaldessa de Barcelona té a veure, en bona part, amb un fenomen tan clàssic com ser una magífica cap de cartell. Colau irradia il·lusió, magnetisme, seguretat, té discurs i pot mostrar una sòlida trajectòria al servei de la gent. No és alcaldessa perquè, de cop i volta, els barcelonins hagin embogit i cedit les palanques de la ciutat a una aventurera perquè un tipus pintoresc i loquaç els arenga a través de la televisió.

Si pretenen repetir a la Generalitat això de l' Ajuntament de Barcelona sense tenir un líder, cometran un error irreparable. A poc més de tres mesos, es debaten entre presentar una religiosa o un periodista soldat (un periodista amb causa i objectius més enllà de la informació). Forcades és més coneguda, sobretot per ser una monja que fa política ficada dins d' un hàbit. Albano Dante Fachín és conegut principalment entre els usuaris de Twitter i els lectors del Cafè amb Llet, una publicació de les comarques de la Selva i el Maresme que durant anys s' ha dedicat a vigilar i denunciar CiU i en especial la Conselleria de Salut.

Més allà de la monja i el periodista, esperant esdeveniments però desdibuixat, hi ha Joan Herrera, el líder d' IC-Els Verds. A hores d' ara no se sap si Herrera tornarà a sacrificar el seu partit (i en el seu cas la seva possible candidatura a la Generalitat) per repetir experiència i cedir el lloc a la monja o al periodista, quan cap del dos té la dimensió Colau.

Una Colau no es fabrica en tres mesos.