s'acosta el 26 de juny, Dia Internacional de les Nacions Unides en Suport de les Víctimes de la Tortura, instituït per ?l'ONU el 12 de desembre de 1997. Aquest organisme, en la seva Convenció contra la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants, en fa aquesta definició: "Als efectes d'aquesta Convenció, amb el terme "tortura" s'entendrà tot acte pel qual s'infligeixi intencionadament a una persona dolors o sofriments greus, ja siguin físics o mentals, amb la finalitat d'obtenir-ne, o d'una tercera persona, informació o una confessió, de castigar-la per un acte que hagi comès o que se sospiti que ha comès, o d'intimidar o coaccionar aquesta persona o altres, o per qualsevol raó basada en qualsevol tipus de discriminació, quan els esmentats dolors o sofriments siguin infligits per un funcionari públic o una altra persona en l'exercici de funcions públiques, a instigació seva o amb el seu consentiment o aquiescència".

El filòsof búlgar Tzvetan Todorov diu que "la tortura és una cosa vergonyosa, però encara és pitjor si es converteix en la política oficial d'una democràcia. És una contradicció i és inacceptable".

Tot i que és difícil, almenys al nostre país, que la tortura es converteixi en política oficial, sí que es té la impressió que, com a mínim, és tolerada. Fa uns mesos vam veure el documental Ciutat Morta a TV3. Quina altra impressió se'n pot treure? Passa molt sovint (o, potser, sempre?) que quan algun agent policial és condemnat per haver torturat o maltractat greument alguna persona detinguda, no sol complir la pena i al cap de poc temps és indultat.

Estic convençut que la immensa majoria de policies són responsables, tenen ètica i no maltracten ni torturen, però uns pocs agents que sí que ho facin poden desprestigiar la resta de companyes i companys.

L'informe anual de la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura, organisme en què participen Justícia i Pau i ACAT (Acció dels Cristians per a l'Abolició de la Tortura), corresponent a l'any 2014 encara no s'ha publicat. Al de l'any 2013, es recullen 252 situacions en què es produïren agressions, tortures o maltractaments a un total de 527 persones. La majoria d'aquestes situacions s'han produït en mobilitzacions socials, sobre persones migrants o persones empresonades.

A Catalunya s'han denunciat 45 situacions que afecten 83 persones. D'aquestes situacions 9 corresponen al CNP, 1 a la Guàrdia Civil, 23 als Mossos d'Esquadra, 7 a la Policia Local i 5 a funcionaris de presons.

No dono més dades perquè serien avorrides i carregoses. Qui hi estigui interessat pot consultar l'informe, on s'explica cas per cas amb detalls, a: http://www.prevenciontortura.org/wp-content/uploads/ 2014/05/Informe-20131.pdf. Encara que només se'n faci una lectura per sobre, crec que n'hi ha prou per prendre consciència d'aquesta xacra de la humanitat que ens hauria de fer sentir malestar i vergonya aliena.

Justícia i Pau i ACAT, per col·laborar a l'eradicació de la tortura, han programat dos actes per a finals de juny: el primer, el dia 25 a les 19.30, serà una Vetlla de pregària ecumènica, a l'església ortodoxa de la Mare de Déu de la Tendresa, a la plaça de Sant Pere de Girona. El segon és un videofòrum sobre la Pena de mort, conduït per Jaume Pera, serà el 30 de juny, a les set del vespre, a l'Aula A de la Casa de Cultura de Girona. Hi sou convidats totes i tots.