Durant la setmana del 28 de juny, i com ja és tradició, es commemora el Dia Internacional de l´Alliberament LGTBI a tot el món i també al nostre país. Hi ha un munt d´actes a Barcelona, sota el lema «El meu cos un camp de batalla», una manifestació unitària a Blanes el dia 26 i diferents activitats a la ciutat de Girona.

Aquest 2015 hem de celebrar especialment la redacció i aprovació de la Llei per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l´homofòbia, la bifòbia i la transfòbia a la Generalitat de Catalunya durant les darreries de l´any anterior. També és el segon aniversari del Consell Municipal LGTB a la ciutat de Girona.

Malgrat aquestes gestes els actes del 28 de juny tenen la trista funció de recordar tota la ciutadania que els drets de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals continuen estant en risc. L´esmentada llei, després de vuit mesos de la seva aprovació al Parlament català, continua sense estar desplegada del tot. Per exemple, cal crear i dotar l´òrgan sancionador específic per a les agressions homòfobes, una peça indispensable en el desplegament de la llei. De la vulneració dels drets del col·lectiu LGTB podem mencionar els casos de bullying que existeixen en molts dels nostres instituts, a Girona mateix on fa poc s´ha denunciat un cas molt greu o, per esmentar un altre cas concret, les pintades feixistes i homòfobes que es varen trobar un matrimoni de dos nois d´Ordis al seu vehicle.

Que aquests actes es continuïn produint, amb legislació al respecte o sense, és la causa i la raó de les diferents activitats i reivindicacions. Que el nostre país continuï essent un lloc on homòfobs i homòfobes es puguin prendre la llibertat d´agredir la llibertat i els drets de ciutadans LGTB és la raó i la causa de les mobilitzacions d´aquesta setmana. Quan totes aquestes agressions siguin contestades i eradicades, i el nostre país consideri la diversitat i pluralitat de les persones una riquesa, podrem donar la tradició del 28 de juny com diada reivindicativa per acabada. Tant de bo.