Encara que en el moment de redactar aquestes línies encara no se sap com serà el desenllaç del referèndum grec del cinc de juliol (les últimes enquestes disponibles apuntaven a un empat tècnic entre el No defensat pel Govern d'Alexis Tsipras i el Sí amb el suport de les institucions i restants països de l'eurozona), es pot afirmar que, sigui quin sigui el resultat, la gran perjudicada serà la ciutadania grega.

En cas de victòria del Sí, és probable que el govern hel·lè hagués de dimitir (el ministre de Finances, el controvertit Iannis Varoufakis, així ho va afirmar en una entrevista televisiva) i convocar noves eleccions... que probablement tornaria a guanyar, atesa la impopularitat dels partits de l'oposició. Però s'hauria d'asseure a negociar amb els seus socis europeus i la troica un nou programa de rescat (el tercer, després d'expirar el segon el passat 30 de juny), en una posició de debilitat manifesta. En aquest sentit, la tan anhelada reestructuració del deute (demanada sense descans pel Govern de Syriza i amb el suport de l'FMI, però no d'Europa) quedaria posada en qüestió.

Si vencés el No, diversos governs europeus han insinuat que la permanència de Grècia a l'eurozona es veuria compromesa, enmig d'un control de capitals i un corralito que, inicialment, hauria d'acabar dimarts... però que sembla dubtós que sigui així , si es rebutja la proposta europea. Amb les greus conseqüències econòmiques que comportaria sobre el conjunt de la població (ja circulen anàlisis que auguren una caiguda del 20% del PIB, sobre el 25% perdut durant la crisi), que s'ha vist abocada a escollir sobre un assumpte molt greu davant l'escassa habilitat política, com a mínim, dels seus poc experimentats dirigents.