El més granat del tradicionalisme catòlic (que, de fet, està actuant com a seuvacantista, ja que considera Francesc un avortament del papat i el Vaticà com una seu buida), ha començat a llançar dues amenaces de cisma en funció de dos esdeveniments pròxims: un, el Sínode de l'octubre, sobre la família; i segon, la molt possible declaració del Vaticà sobre que res sobrenatural esdevé en les aparicions de Medjugorge (Bòsnia Hercegovina), aquest lloc en què uns vidents (molt probablement fraudulents), i el seu director espiritual (un franciscà expulsat del sacerdoci fa set anys) afirmen que la Verge se'ls ha aparegut 8.000 vegades en els últims 34 anys, i que encara ho segueix fent cada dia, a les quatre de la tarda.

Respecte a l'amenaça de cisma pel Sínode, algun teòleg ha traçat ja el full de ruta: després de l'assemblea dels bisbes, en la qual podria modificar-se, entre altres, la disciplina dels divorciats tornats a casar, es donarà un moviment cismàtic de conservadors i tradicionalistes que començaran a declarar formalment que no es troben sota l'autoritat del Papa. Però amb això no n'hi haurà prou perquè es produeixi un cisma, sinó que caldrà esperar que algun o alguns dels 5.000 bisbes repartits pel món donin el pas de trencar amb Roma i es disposin a recollir els grups rupturistes. És a dir, no hi ha cisma que preocupi en excés al Vaticà llevat d'aquell conduït per un mitrat (va ser el cas de Lefevbre). Ara bé, entre cinc milers de bisbes sempre pot saltar algun boig.

No obstant això, els àugurs del cisma sinodal componen un full de ruta molt més extens, ja que aquesta ruptura amb Roma significarà, asseguren, el començament de la gran apostasia anunciada en el Nou Testament. Però, com a traca final, afegeixen que la gran apostasia ja està en marxa i solapada sota la vora del món, ja que, només en matèria de família, la majoria dels catòlics casats utilitzen mètodes anticonceptius i tant ells com els solters cometen diversos pecats sexuals a la setmana.

Total, que hi ha gent amb moltes ganes d'Apocalipsi i seria un alleujament per a l'Església que fundessin una secta en una altra part. No obstant això, sobre el Sínode mateix, es detecta una distorsió introduïda per l'Església d'Alemanya que caldrà analitzar amb deteniment al seu dia.

Pel que fa al cisma per Medjugorge, ho ha formulat una persona inesperada, l'escriptor Vittorio Messori: "Si ignorés les aparicions, s'arriscaria a un cisma", va afirmar en un programa de la ràdio pública italiana, la RAI. I va afegir: "Medjugorje ha representat en aquests anys el principal moviment de masses d'una catolicitat maltractada després del Concili".

Però hem de prendre nota d'una pirueta final, ja que tots dos cismes estarien relacionats i a més entrarien en joc les aparicions de Fàtima, que tants maldecaps han donat a l'Església. No només això, sinó que Joan Pau II va considerar Medjugorge com la continuació de Fàtima i va intentar visitar la localitat bosniana, però amb encertada prudència li ho van impedir.

La pirueta consisteix en què un dels portals d'internet més tradicionalistes i insultants amb el papa Francesc va exhumar una entrevista del 2008 amb el cardenal Carlo Caffara, arquebisbe de Bolonya, en la qual narrava un succés que es va produir en paral·lel al fet que Joan Pau II li encarregués crear l'Institut Pontifici per als Estudis del Matrimoni i la Família.

Explicava Caraffa: "Vaig escriure una carta a sor Lucia de Fàtima a través del seu bisbe, ja que no podia fer-ho directament. Inexplicablement, però, ja que no esperava una resposta, veient que només havia demanat les seves oracions, vaig rebre una llarga carta i en ella trobem escrit: "La batalla final entre el Senyor i el regne de Satanàs serà sobre el matrimoni i de la família"".

Res més afegirem, llevat que davant de tot aquest embolic i confusió no ve del tot malament un Papa jesuïta.