És aquest el consell que santBenet a la seva Regla dóna a l'abat, per tal de fer-li veure que la seva missió al monestir és la de servidor de la comunitat, no la d'amo i senyor. Aquest mateix consell és el que haurien de tindre molt present els regidors que formen els nous ajuntaments i les diputacions: Servir, més que manar!

Els polítics catalans que han estat escollits pels ciutadans en les eleccions del passat 24 de maig, no haurien de caure mai en l'actitud dels mestres de la Llei, una actitud que Jesús va blasmar fa dos mil anys. Jesús, per prevenir la gent senzilla de la superficialitat i dels enganys dels mestres de la Llei, deia: "No us fieu dels mestres de la Llei. Els agrada passejar-se amb els seus vestits, i que la gent els saludi a les places, que els facin ocupar els primers seients a les sinagogues i els primers llocs a taula; devoren els béns de les viudes i, al moment de l'oració, per fer-se veure, es posen filactèries ben llargues". I Jesús acabava així: "Són els qui seran jutjats més rigorosament". (Mc 12:38-40).

L'exercici de la política, si s'entén com a servei als ciutadans, és una manera noble de ser útil a la societat, com ha dit el papa Francesc. Però si la política no s'entén com un servei sinó com un mitjà per trepitjar els altres d'una manera despòtica i per fer més i més diners, encara que sigui de manera il·lícita, aleshores es converteix en una cova de lladres.

L'abat santBernat de Claravall adreçava al seu deixeble, Eugeni III, quan va ser elegit bisbe de Roma, aquestes paraules: "Vas a presidir per a vetllar, per a atendre, per a cuidar, per a servir". I afegia encara: "Tu has de ser la figura de la rectitud, el qui afirma la veritat, el refugi dels oprimits". No hauria de ser aquesta l'actitud dels alcaldes, dels regidors i dels diputats provincials que han estat escollits?

L'abat Sant Bernat demanava també als pastors de l'Església que fossin sol·lícits amb els més desafavorits: "Has de cuidar els pobres, ets l'esperança dels qui sofreixen misèria i tutor dels orfes".

Així hauria de ser també el comportament dels polítics. Des de l'honestedat i la rectitud. Des de la preocupació pels qui pateixen. Des de les ganes de servir i no de manar. És el que espero i desitjo dels regidors que han de servir els ciutadans, i no servir-se d'ells. Per governar amb rectitud. No per enriquir-se d'una manera deshonesta, més pròpia d'una cova de lladres que d'uns servidors públics.

Que en les negociacions i en els pactes entre els partits polítics, per tal d'arribar als acords pertinents, prevalgui més l'actitud de servei, que l'ambició o el despotisme. I sempre amb generositat, fugint de qualsevol mesquinesa, trampes o males arts. Amb honestedat i amb generositat, perquè els autèntics polítics són elegits "per vetllar, per atendre, per cuidar, per servir".