Allò que abans eren festes majors i fins i tot barraques s'ha acabat convertint en un munt de festivals i festivalets que sota diferents marques i paraigües acaben oferint exactament el mateix uns que altres, una zona de bars i menjars i un escenari on actuen, si fa no fa, els mateixos grups que el dia abans han actuat a un festival de les mateixes característiques en una altra població, independentment de si aquesta és propera o llunyana. I per acabar d'arrodonir-ho, fins i tot hi veus la mateixa gent, majoritàriament adolescents tallades pel mateix patró (cabells planxats i pantalons ben curtets, acompanyades en alguns casos de pares i mares i de germans grans).

Amb aquestes premisses no és difícil imaginar que molts dels festivals actuals acabaran per desaparèixer perquè no és possible ni lògic reproduir el mateix model en una i altra població i amb el mateix públic potencial i amb els mateixos grups musicals, en la mateixa època de l'any i, per cert, amb les mateixes cançons i els mateixos comentaris. I tant se val que aquests festivals es presentin sota marques diferents com ara Canet Rock, Clownia o Acampada Jove o barraques de....., tots són el mateix, el mateix criteri i el mateix concepte, sense cap aportació d'originalitat i de grans diferencies. Els defensors d'aquesta fórmula ja sé què em diran, que de cap manera no son el mateix, que cadascú te la seva pròpia identitat, que estan plens de matisos que cal saber trobar i que no es poden comparar uns i d'altres. Doncs necessitarem veritables especialistes per trobar les diferències, perquè la veritat es que no hi són, ni en el cartell, ni en el plantejament, ni en els continguts, ni en la fórmula.

Em temo que moltes d'aquestes propostes musicals acaben arrodonint la seva balança econòmica amb aportacions públiques, ja sigui amb diners o amb espècies, i potser ha arribat l'hora de començar a seleccionar, deixant només aquells que hi aportin quelcom, si és que n'hi ha alguns que aportin més que d'altres.