Fonts properes al CEO m'han filtrat uns papers amb els resultats d'un estudi secret on han enquestat a 15.000 persones. Un esforç econòmic formidable. Sembla que Artur Mas, escamat per les enquestes de fa dos anys que li donaven majoria absoluta, quan al final va perdre dotze diputats, ara ha volgut afinar el tret.

Els resultats són demolidors, CDC passa a ser la tercera força política. Primer és ERC i en segon lloc Catalunya en Comú. Per als convergents hi ha una forquilla entre 25 i 28 diputats. En resum, en quatre anys CDC perd la meitat de diputats, passa de 62 a menys de 30. Per tant el dia 28 de setembre, segons aquesta enquesta, Artur Mas hauria de presentar la seva dimissió. Sembla que UDC aconsegueix 160.000 vots i 6 diputats, són pocs però són els que mataran Mas.

Aquest resultat el trobo lògic, passa factura en primer lloc la proposta de Mas de voler imposar a Catalunya el model d'Irlanda, idea expressada en el famós discurs al Palau de Congressos de novembre de 2007. En segon lloc passa factura voler ser els campions de les polítiques d'austeritat. En tercer lloc el mal exemple donat per Boi Ruiz, que mentre tanca plantes a hospitals públics dóna contractes milionaris a empreses com Capio que financen les companyies contra l'intent d'Obama de donar cobertura sanitària als milions de pobres als EUA. No només això, sinó que Mas, amb arrogància, en la darrera renovació del govern, ha estat incapaç de rellevar el conseller que més vots ha fet perdre mai a CDC. I per si tot plegat fos poc, la conferencia de premsa de Jordi Pujol de fa un any dinamitant per sempre el partit. Després de jo el diluvi.

I en comptes de saber llegir el que passa s'han llançat a una campanya despietada contra Junqueras i ERC. En termes psiquiàtrics se'n diu projectar. ERC és un partit que ha estat lleial i que ha tingut una capacitat inusitada de menjar-se tots els marrons del govern. Estic segur que aquesta actitud tan responsable no serà mai corresposta.

La desesperació a can CDC és tan bestial que s'han llançat a una operació que pot fer trontollar les bases de l'independentisme. Han fet un escac a les organitzacions de la societat civil catalana: l'ANC i "mnium. El món al revés, la societat civil ha de salvar un partit moribund a costa de trencar-ho tot.

L'enquesta òbviament és inventada, però oi que sona versemblant?

Com més noms posin en una llista unitària pitjor. Quan sento: «farem una cosa que mai ha fet ningú, una llista per unes eleccions sense polítics». Penso, si no ho ha fet ningú deu ser per alguna cosa.

Si els catalans volen a Junqueras president, qui és Mas per impedir-ho?