josep Pla, després de la seva primera visita a la seva admirada Grècia clàssica, deia que els grecs actuals eren els andalusos dels balcans. Dels inventors de la democràcia, com veiem ara, només en queden les ruïnes.

La festa grega de l'euro ha durat el que han rajat els préstecs. El negoci de les cabres grec: reben dues cabres de préstec d'Europa per a llet i formatge però se les mengen, demanen dues cabres més del Fons Monetari Internacional que també es mengen. Quan Mario Draghi a Frankfurt i Christine Lagarde a Washington demanen veure els comptes de la llet i el formatge Alexis Tsipras contesta que no n'han fet, les cabres se les han menjat i en volen quatre més.

Grècia, a finals de 2014, tenia l'economia de més creixement d'Europa. The Economist calculava que en dos anys sortiria de la crisi i s'inventava una nova paraula: la "grecuperació". Què han fet els grecs? Votar un govern d'extrema esquerra i d'extrema dreta -com si Ada Colau governés amb Alícia Sànchez Camacho- que ha sabotejat l'economia. El govern grec ha mentit a tothom, a Europa i al seu propi poble. Què ha fet el poble? Tornar-los a votar massivament en un referèndum fantasma. Sis mesos de "grecuperació" a "grexit".

Els grecs gaudien de molta simpatia i l'han perduda amb les pallassades de Yanis Varoufakis. No poden viure del fet que inventaren la democràcia fa tres mil·lenis. Els catalans mai hem viscut del fet que inventàrem el Parlament. Ni grecs ni catalans som més demòcrates que ningú. Tots els 18 estats de l'eurozona són democràcies. Catalunya ha deixat a Grècia 6.000 milions, 800 euros per català, equivalent a una paga menys de pensionistes -que, per cert, cobren bastant menys que els grecs. Com si no paguéssim prou dèficit fiscal amb Espanya i hem de sumar-hi els andalusos dels balcans, també per sempre.

Els balcans existeixen ja a Espanya amb Madrid, Belgrad, Extremadura, Albània, i Andalusia, qui si no Grècia. Andalusia independent seria igual d'incompetent, incomplidora i irresponsable. No demanaran mai la independència ni voldran que la mamella catalana s'independitzi, igual que els grecs no volen marxar de l'euro. Els rics andalusos, com els grecs, hi van d'estiueig i viuen fora, en el nostre cas Madrid. Només paguen IBI rural als latifundis, l'urbà, no, amb l'excusa que les seves mansions són patrimoni de la humanitat -però del seu ús exclusiu. Si paguen impostos, serà a Madrid on hivernen.

La burocràcia de Sevilla no té res a envejar a Atenes. Els andalusos, com els grecs, es riuen del capitalisme. On menys inversió pública hi ha és a Almeria i Huelva, les dues capitals europees dels hivernacles. Els acudits contra els catalans es complementen amb acudits contra Lepe, la capital de la maduixa, tractant-los de ximples per treballar com catalans. Els andalusos llestos cobren de l'atur o d'una pensió. Sona familiar? Què voten? Els dos partits que els han arruïnat, PSOE i PP. Els andalusos dels balcans s'hi trobarien a la glòria. La catàstrofe grega és un avís a Andalusia i els seus rics de Madrid que el negoci de les cabres s'acabarà sense llet, formatge, i cabres catalanes.