Força gent dóna molta importància al fet que Raül Romeva encapçali la llista com-es-digui i molt poca al fet que Artur Mas sigui el candidat a president de la Generalitat de la mateixa llista. No m'estranyaria que alguns mitjans entrevistessin Romeva, en lloc de Mas, en els espais de quota de la campanya electoral. L'atenció preferent a Romeva potser tindria sentit si es complissin les previsions més optimistes del darrer full de ruta i l'any que ve Catalunya fos un estat independent i celebrés les primeres eleccions com a tal. En aquest cas, el fet mateix de la llista conjunta hauria estat el més important, i Romeva, com a símbol de la conjunció, el millor portaveu. Però si la llista conjunta guanya les eleccions però no aconsegueix que Catalunya sigui independent d'aquí a un any, ni d'aquí a dos, llavors ens haurem de fixar en qui és el president que encapçala el Govern i fa rodar el timó de la nau. Que elabora pressupostos, acorda o retalla despeses, promou lleis i organitza la defensa davant la contraofensiva centralista, que sens dubte usarà totes les seves armes legals per fer fracassar els plans sobiranistes. Si les coses no van com una seda, mirarem cap a Artur Mas i cap al seu lloctinent Junqueras, i no cap al triplet o trident Romeva-Forcadell-Casals.

És possible que d'aquí a un any Catalunya sigui un estat independent i integrat a la Unió Europea i a l'eurozona? Els obstacles són nombrosos. Podria passar que la llista tingués prou vots per governar però no per accelerar el procés. Podria ser que sí que els tingués, però que la declaració de sobirania fos ignorada, la constitució impugnada i el referèndum suspès com es va suspendre la consulta. Que la fiscalia s'hi posés molt seriosa abans, i no després. Que els jutges mobilitzessin les policies, i el ministre d'Hisenda mobilitzés els inspectors. Quan passin aquestes coses, serà Romeva qui lideri la presa de decisions? No: les reunions per decidir les convocarà Mas, com a president, i serà ell qui posi problemes i alternatives damunt la taula.

Per tant, vull saber què farà Artur Mas si van mal dades. I vull saber si pensa el mateix que Junqueras, perquè si es barallen al bell mig de la batalla, patiran i faran patir. La llista ha estat pensada per complir la funció del referèndum impossible: comptar el nombre dels independentistes. Però el 28 de setembre Catalunya encara serà una comunitat autònoma amb president i Govern, i podria ser-ho encara uns quants anys més.