Una vegada més, destinació refugi

18.07.2015 | 00:00
Una vegada més, destinació refugi

"Quina diferència, doncs, amb aquells episodis del passat en els quals va haver-hi estius en què ser refugi va actuar com un mannà a causa de l'escassa ocupació"

Aquesta temporada alta en el turisme receptiu es va iniciar sota el signe d'una demanda addicional en algunes destinacions de la península Ibèrica així com de les Illes Balears, demanda afegida a la que ja existia abans dels successos que han afectat Tunísia, sobretot, i Egipte, a causa de la inseguretat física per als turistes. A això cal afegir la incertesa econòmica i bancària que té lloc a Grècia, que ja des de juny va dissuadir molts turistes de vacances de desplaçar-s'hi. Aquesta demanda que fuig de les zones insegures ha estat una sort per a les dues principals destinacions de casa nostra -la Costa Brava i la Costa Daurada- així com per a la rebatejada costa de Barcelona i abans coneguda com a Costa del Maresme, perquè ha permès compensar la crisi encara existent en la demanda de Rússia cap aquí.
No és la primera vegada, per als que tenim memòria i certa edat, que les nostres costes s'han convertit en una destinació refugi. No obstant això, en aquesta ocasió -2015- la condició i circumstància de destinació refugi no es pot comparar amb la majoria de les situacions similars de dècades precedents. Aquest cop el convertir-se en refugi no ha posseït les característiques de gairebé una salvació d'una temporada fluixa d'aquelles altres ocasions sinó les d'un plus addicional en què abans dels problemes sorgits a Tunísia ja anava a ser una bona temporada. Quina diferència, doncs, amb aquells episodis del passat en els quals va haver-hi estius en què ser refugi va actuar com un mannà a causa de l'escassa ocupació hotelera i d'apartaments existent abans de sobrevenir els problemes en altres destinacions.
Per desgràcia per a la indústria i el sector turístic de Tunísia i dels seus professionals i empresaris, el que allí ha succeït és molt greu i els ha representat perdre pràcticament tota la temporada d'enguany. Per una banda els han perjudicat les recomanacions fetes als seus súbdits per ministeris d'Afers exteriors com ara el britànic d'abstenir-se de viatjar a la destinació del Nord d'Àfrica; per una altra, les decisions voluntàries de grans operadors turístics (TTOO) d'anul·lar les sortides programades per a la resta de temporada i oferir destinacions substitutives per no perdre els clients. I també els ha afectat greument la suspensió d'escales de vaixells de creuers d'importants navilieres, i en conseqüència els excursionistes que acostumen a fer visites i compres.
Són tants els turistes afectats per les decisions de canvi de destinació per a les seves vacances, desitjosos d'acudir a platges tranquil·les i allunyades de la sensació d'inseguretat que provoquen els fonamentalistes islàmics, que aquí estem rebent l'esmentat plus de demanda inesperada, la qual cosa està proporcionant a alguns hotels ocupacions plenes o gairebé plenes al llarg de moltes nits. I les que seguiran venint, tret que quelcom imprevist ho interrompi. Cal ser prudents i esperar i desitjar que no es produeixin aquí fets terroristes que alterin la sensació de seguretat i de tranquil·litat habitual. En tot l'Estat espanyol s'han reforçat els nivells d'alerta i de controls pel ministeri encarregat de la seguretat, però mai s'està totalment a recer de terroristes fanàtics, i molt menys quan es tracta d'aspirants a un martiri ansiosos d'aconseguir la recompensa celestial de la seva fe religiosa si moren combatent infidels.
Tornant al fet actual, per a les nostres destinacions de sol i platja -sobretot les de la Costa Daurada, que tenen un clima més suau en acabar l'estiu- aquesta temporada en sentit ampli serà llarga, i anirà més enllà dels mesos de la considerada alta. Tot fa preveure que les setmanes de setembre i d'octubre siguin d'elevada demanda per la inseguretat en altres destinacions. Això tindrà una repercussió per a moltes empreses d'allotjament en particular, les quals cal esperar que obtinguin sucosos excedents. Beneficis no esperats que a més d'una li aniran de meravelles per fer renovacions i modernitzacions dels establiments o per obrir algun nou allí on més els convingui i legalment puguin fer-ho.
Quan d'aquí a uns mesos l'any 2015 acabi i comenci 2016, la incògnita que caldrà tractar de respondre es trobarà lligada a la tasca d'extreure conclusions, com és obvi després d'analitzar l'evolució de la realitat nord-africana des d'ara fins a final d'any, repassant el grau de violència hagut -o no hagut- per poder diagnosticar si els mals aliens -de Tunísia sobretot- han estat excepcionals i conjunturals o si s'han convertit en estructurals. I segons quina sigui la resposta, aquesta condicionarà amb intensitat la presa de decisions per a la temporada estiuenca de 2016.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema