Des de fa setmanes l'objectiu més important de la política catalana és la convocatòria de les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre i, molt concretament, la confecció d'una llista que reuneixi un ampli ventall de sensibilitats sobiranistes que signifiqui l'oportunitat d'expressar la voluntat existent en relació a l'obtenció d'un Estat propi. Durant uns mesos ha semblat difícil d'aconseguir aquesta llista, formada amb la consciència de ser una eina per dir amb claredat el grau de convicció en la població de Catalunya en relació a aquest objectiu. El fet és que passaven els dies i semblava que la política catalana era en una mena de teranyina que impedia la confecció d'aquesta llista. Una certa inquietud, també transversal, es manifestava en l'opinió pública catalana. No era fàcil entendre com davant el gran objectiu de l'Estat propi es podien entrebancar amb partidismes, lícits, però, absolutament desproporcionats a la importància del que s'està plantejant.

Finalment, la llista és un fet i és, segurament, la notícia més important d'aquest any. En realitat, per aclarir el grau, la densitat de la consciència sobiranista en relació a l'objectiu que es proposa el més lògic, ràpid i entenedor era la celebració d'un referèndum però prou s'ha vist que el tancament del Govern del PP i de la resta de forces polítiques espanyoles ho ha fet impossible, així doncs, finalment, hem hagut de recórrer a una convocatòria electoral al Parlament de Catalunya que aquesta sí que depèn de les competències del President de la Generalitat.

En aquest context la confecció de la llista, que finalment ha saltat a la palestra pública encapçalada per Raül Romeva, els capdavanters de les organitzacions cíviques que han protagonitzat les multitudinàries manifestacions d'aquests darrers anys a Catalunya i els líders de CDC i ERC, indica que som en el període de completar aquesta eina i que aquest treball ara sí que sembla que llisca ràpid.

Per a l'opinió pública la figura de Raül Romeva no és desconeguda. Durant els anys en què ha estat eurodiputat per Iniciativa a Brussel·les ha estat fàcil veure'l en propostes i debats al costat d'altres eurodiputats catalans com Ramon Tremosa, Maria Badia i Oriol Junqueras. Acabat aquell compromís polític també ha estat fàcil entendre les raons que l'han fet allunyar-se d'Iniciativa, que emprenia un viatge pels camins del sucursalisme. Romeva s'havia incorporat com a responsable de la campanya de sensibilització de l'ANC "Ara és l'hora", en què abocava totes les seves conviccions i experiències aconseguides amb l'acció política d'abast europeu. Conviccions i experiències que ara invertirà en aquesta significativa posició que ocupa en la llista sobiranista.

Entretant la llista incorpora dia a dia més i més sensibilitats del panorama polític de Catalunya. És una eina excepcional, per a una consulta especial, per això no m'ha estranyat escoltar que Llach reconeixia la seva disponibilitat per participar-hi, com tants i tants altres. Aquesta llista s'ha fet esperar però ja és aquí, aprofitem-la.