Que dolenta que és la Merkel! Mira que fer plorar una nena palestina! Resum per als que no ho han vist: Merkel parla amb nois d'institut. Una nena palestina està trista perquè la poden fer tornar al camp de refugiats del Líban d'on han vingut. Merkel diu que li sap greu per ella, però que si obrissin la porta als milers de palestins refugiats al Líban, no cabrien a Alemanya. La nena plora, milions de persones ho veuen i la Merkel és odiosa. Què hauria d'haver fet? Se m'acudeixen quatre possibilitats.

Una: el que va fer. Coherència absoluta entre el que diu quan parla de refugiats en general (no hi caben tots) i el que diu a la cara d'un refugiat en particular (no hi cabeu tots), encara que faci plorar una nena i això provoqui que la gent l'odiï.

Segona: canvi de política sobre refugiats. Acollir tots els que arriben, tant els que entren d'estranquis com els que truquen a la porta de les fronteres i els aeroports. Tots cap a dins. Llavors podria dir a la nena: "us podeu quedar, tu i tots els palestins que ja sou aquí i tots el que ?vin?guin". La nena somriu però l'opinió pública, passada l'emoció, lapida políticament Merkel perquè els alemanys estan convençuts que "no hi caben tots".

Tercera: incoherència i comèdia. Merkel diu a la nena que segur que podrà resoldre el seu problema. Envia algun dels ajudants que l'acompanyin: "pren-li les dades i solucionem-ho". Aplaudiments. I cap referència al problema general de les allaus de refugiats, als quals continua tancant la porta, però sempre lluny de les càmeres. Merkel guanya per totes bandes. Demostra empatia i compassió davant de les nenes que tenen els ulls brillants d'il·lusions, però s'estalvia el cost electoral d'una entrada massiva de palestins que inquietaria els veïns de les tranquil·les viles alemanyes.

Quarta: No haver permès que la situació es donés. Enviar els seus equips a controlar quins adolescents formaran part del grup que tindrà el privilegi de parlar amb ella en presència de la televisió, i eliminar qualsevol perfil perillós, com una refugiada amenaçada d'expulsió.

Per passar la calor, ens entretenim mirant d'endevinar què farien els diferents polítics de casa nostra en una situació semblant. Qui seria despietadament coherent, qui seria despietadament comediant, qui seria despietadament manipulador, i qui seria generós i perdria les següents eleccions.