Tot està gairebé a punt. El proper 23 d'agost, una delegació gironina participarà en la declaració de Territori Lliure d'Analfabetisme de la comunitat indígena rama nicaragüenca assentada a l'illa de Rama Kay, municipi de Bluefields agermanat amb la Ciutat de Girona. Es culminarà un procés iniciat el 23 de març de 1980 quan la nova Nicaragua sorgida de la Revolució Popular Sandinista, recuperada la llibertat i la sobirania, li planta cara a l'analfabetisme organitzant la Croada Nacional d'Alfabetització, CNA. Es van mobilitzar més de 115.000 joves brigadistes que cinc mesos després havien alfabetitzat 400.000 persones, i reduït l'analfabetisme del 52 al 12,9%, convertint Nicaragua en una gran escola, fent de l'educació poble i poble de l'educació. La UNESCO la va qualificar com "la mobilització i participació popular més important del segle XX" i li va atorgar la medalla Nadeska Krupskaya, màxim reconeixement de la comunitat internacional a l'esforç alfabetitzador. Amb la perspectiva que dóna el temps podem afirmar que aquella gran epopeia pedagògica, logística i política va reorientar molt positivament el futur del país.

- Un camí llarg i difícil: Al llarg d'aquests 35 anys Nicaragua ha mantingut dia rere dia una dura batalla cercant una societat alfabetitzada i culta. Ha hagut d'enfrontar-se a reptes com la guerra, la pobresa i l'efecte de les polítiques neoliberals però ha comptat sempre amb la tossuderia i determinació del seu poble i la cooperació solidària internacional. I des de Catalunya en general i Girona en particular podem exhibir un just i legítim orgull d'haver estat sempre en la primera línia d'aquest front cooperatiu i solidari. És cert que amb el pas del temps han abandonat el camí diverses institucions, entitats i persones, que hem comès errors i alimentat dubtes i que hem hagut de trampejar moltes polítiques i actituds mancades de compromís i fins i tot profundament hostils. Les victòries tenen nom: Segurament que sense l'acompanyament d'organismes com l'AEPCFA, Asociación de Educación Popular Carlos Fonseca Amador, o el FCCD, Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, per citar un parell d'aquí i d'allà, no hauríem pogut arribar a celebrar aquest 35è aniversari de la CNA de Nicaragua. Però, repeteixo, només la passió, el compromís, la lluita continuada, la voluntat política i l'esperança que ha caracteritzat el poble nicaragüenc ens ha mogut a l'acompanyament solidari.

- Ara, a celebrar la victòria: Som conscients que la batalla per la veritable i definitiva eradicació de l'analfabetisme en totes les seves formes (funcional, digital, polític, etc.) conti?nua i que fins que no s'aconsegueixi univer?salitzar l'accés de la infància a una educació fonamental de qualitat i s'habilitin dispositius que facin efectiu el dret a l'ducació de tothom al llarg de la vida haurem de continuar, nosaltres o els que vinguin després de nosaltres, al peu del canó. Però, ara, cal celebrar com es mereix aquesta gran victòria. Amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona, hem aportat recursos econòmics al projecte, hem informat sobre el dia a dia de l'alfabetització a Nicaragua ("http://aepcfagirona.blogspot. com.es/"), hem editat el llibre El sueño que fue. Un relato sobre la alfabetización en Nicaragua i hem organitzat la Brigada CNA35 que del 9 al 23 d'agost viatjarà al país germà. La Girona educadora i solidària està de festa. Felicitem-nos!