Les eleccions del 27-S seran autonòmiques. Encara que la candidatura Junts pel Sí les consideri un plebiscit per ratificar el camí cap a la independència, no es complirà el seu desideràtum, és a dir, allò que desitgen. La llei és la llei.

Ara bé, això tant se'ls en fot. CDC, ERC i les entitats sobiranistes ANC, "mnium Cultural i AMI han signat un acord per saltar-se la legalitat. En el text manifesten que, si s'aconsegueix una majoria de diputats a favor de la independència, (sense precisar si ha de ser simple, absoluta o qualificada), el parlament «aprovarà una declaració solemne en la qual es proclamarà que, en virtut del mandat rebut de la ciutadania, s'inicia el procés d'independència». I sense més dilacions començarà «el procés per elaborar i aprovar la Constitució del nou Estat».

Per tant, l'objectiu de Junts pel Sí és la declaració unilateral d'independència (DUI), «que suposarà la desconnexió respecte a l'ordenament jurídic espanyol vigent». És d'agrair que per fi desapareixi l'eufemisme del dret a decidir emmascarant el vot per a la independència!

I qui formarà part de la llista? A «les quatre circumscripcions catalanes estarà encapçalada per persones representatives de la societat civil i de les entitats que han liderat el procés cap a la independència de Catalunya. La resta de membres de la candidatura seran a proposta dels partits que hi donen suport».

La mare dels ous! Ja no és una llista unitària, ni única, ni del president. Tampoc és una coalició de dos partits, CDC i ERC, que oculten les sigles amb un lema propi d'un casori de conveniència.

Es tracta d'un experiment per salvar Artur Mas i Oriol Junqueres, partícips d'una gestió de govern nefasta, camuflats en quart i cinquè lloc. Una mena de sacrifici pels qui semblen la reencarnació de don Quixot i de Sancho Panza.

A més, és una llista transgènica, o sigui modificada genèticament, amb l'afegitó de gens aliens. La mutació s'ha produït en els primers llocs de la llista de Barcelona amb Raül Romeva, Carme Forcadell i Muriel Casals, personatges a la recerca d'un escó, representants de la «societat civil» i, alhora, activistes polítics. Però si guanyen, el president serà Artur Mas. Ostres, quina coherència!

De fet, la «candidatura amb voluntat de transversalitat i pluralitat tant dins del sobiranisme i l'independentisme» és una enganyifa. Per una banda, pretén superar la dialèctica entre dretes i esquerres oblidant que la política de CDC, amb ajuda d'ERC, aplica l'austeritat i les retallades socials. Per l'altra, exclou tots aquells que no volen un trencament amb la resta de pobles d'Espanya.

Compte, doncs! Hi ha transgènics que representen un risc per a la salut!