El grup paperer valencià Hinojosa ha donat aquesta setmana una enorme alegria a les comarques gironines en general, i més concretament a la localitat de Sarrià de Ter. El seu anunci que invertirà 25 milions d'euros a l'antiga fàbrica de Torraspapel per posar-la de nou en funcionament -està tancada des del mes d'octubre de l'any passat-, suposa el retorn a la vida d'una indústria emblemàtica a la demarcació. I si ja és important aquesta inversió per ella mateixa, i per la quarantena de llocs de treball que permetrà crear, i perquè amb aquesta actuació s'evita el risc que les instal·lacions de la paperera perdin valor, caiguin en desús i per tant es deteriorin, encara és més remarcable el valor simbòlic de comprovar com una fàbrica històrica recupera l'activitat, precisament en uns moments en els quals és més habitual parlar d'indústries que tanquen portes. I encara un altre element a tenir en compte, i que suposa valor afegit a aquesta inversió: el grup Hinojosa és tota una referència a Xàtiva, la seva localitat d'origen -com en el seu dia ho havia estat la Torras a Sarrià-, i respon a un model empresarial allunyat dels procedents d'altres latituds molt llunyanes, que en els darrers temps estan guanyant protagonisme també a casa nostra.

Impulsada als anys 40 per una branca de la família Torras, la fàbrica de Sarrià va esdevenir clau per a la consolidació del que avui és Torraspapel, una companyia que compta amb cinc plantes i 1.797 empleats a tot l'Estat. Malgrat això, l'empresa va decidir tancar-la l'octubre passat, i encara que la Generalitat va anunciar que hi havia diverses empreses interessades a adquirir-la, finalment no es va concretar cap operació i la factoria va deixar de produir. En el moment del tancament, a la planta hi treballaven 132 persones. L'acord d'ERO d'extinció va deixar 23 treballadors a l'atur, 73 més van ser recol·locats en altres plantes del grup i, finalment, als 36 restants l'empresa els va incloure dins un pla de rendes fins a la jubilació.

Ara, la inversió anunciada per Hinojosa permetrà recuperar una quarantena de llocs de treball a la factoria, que es preveu que torni a funcionar d'aquí a vuit o deu mesos, produint paper adaptat i destinat a la necessitat de les plantes del grup productores de cartró ondulat. De fet, Hinojosa és un dels grups empresarials del sector del cartró ondulat més important a Espanya. Està format per onze empreses repartides per tot el territori estatal i, darrerament, ha adquirit plantes a Vigo, València i Valladolid. En el cas de Sarrià de Ter, no ha comprat la totalitat de les instal·lacions de Torraspapel, perquè aquest grup encara hi manté la seu d'investigació i desenvolupament del grup, tot i que havia deixat de fabricar-hi.

Ara, però, la històrica paperera de Sarrià recuperarà la seva activitat productiva, la qual cosa ha generat la satisfacció tant de l'Ajuntament de la localitat com dels representants sindicals. "Les comarques gironines necessitem indústria i amb aquesta compra es recuperarà una empresa i es crearan 40 llocs de treball", resumia Dolors Bassa, secretària general d'UGT a Girona.