Les farmàcies que es neguen a vendre la píndola de l'endemà deuen ser les mateixes que anys enrere no venien preservatius. Ara deuen considerar que un òvul que ha estat fecundat menys de 24 hores abans ja és una persona amb tots els ets i uts i abans devien pensar que els espermatozous es troben incòmodes dins d'un recipient de goma. O també podria ser que en tots dos casos, ara i abans, el que molesti els senyors llicenciats és que hi hagi gent que practiqui el sexe sense intenció de dur nens al món. Perquè després diguin que tenir carrera equival a ser intel·ligent.

L'època de les farmàcies anticondons em va enxampar en plena joventut, i molts dissabtes a la tarda ens entreteníem anant a alguna d'aquelles. Entràvem en grup de tres o quatre i un de nosaltres -el més decidit- es dirigia al farmacèutic o farmacèutica -molt millor si era dona- i amb posat tímid i vergonyós, mentre la resta miràvem al terra, li demanava "aquella cosa que és elàstica, que s'infla si te la poses a la boca i bufes...". La farmacèutica, impassible. "Sí, que els venen en paquets de mitja dotzena", insistia l'amic. Fins que al final, molesta fins i tot per haver de pronunciar la paraula, la senyora deia: "Preservatius?"

- No! Però què diu! Què s'ha cregut! Xiclets, volem xiclets!

I així passàvem les tardes, potser sense saber-ho fent la revolució contra les farmàcies casposes, que a Girona, casposa ja de per si, no eren poques. Avui quasi ningú compra preservatius a les farmàcies, podent fer-ho a benzineres, supermercats, discoteques i suposo que a basars xinesos i parròquies de barri.

D'aquí a res les píndoles abortives es compraran per internet, com ja es fa amb el Viagra -que imagino que també es deuen negar a vendre-, i les farmàcies casposes hauran de pensar un nou producte per negar-se a vendre per seguir donant la nota, potser les pastilles Juanola.