Potser feia falta que Convergència i Unió finalment se separessin. En política, els matrimonis sempre són de conveniència i mai no duren gaire. Però el que segur que no feia falta, tot i que pel que sembla era inevitable, és que al mateix temps Unió es fracturés en dos, els que donen suport al camí cap a la independència que ha dibuixat el president Mas, i els que segueixen pensant que la calba de Duran Lleida, ben untada de greix "putairamonetista", assolirà millors resultats per al país negociant amb Madrid. A hores d'ara ningú no sap qui guanyarà, però si algú pensava que fins ara no en teníem prou de partits polítics a Catalunya, ara en tenim un de més, Demòcrates.cat, que són els unionistes fidels a Mas, liderats per Antoni Castellà, Núria de Gispert i Joan Rigol. A Girona, "el cotarro" el mou Elena Ribera, una incombustible defensora de la "res publica" i de les seves conviccions: Unió li havia obert un expedient pel seu suport al projecte sobiranista de Mas, però ella ha marxat abans que li poguessin dir res.

El veritable problema, però, el tenen la gent que s'ha quedat a Unió. De tenir veu i vot al partit majoritari del país, han passat a compartir un espai electoral petit i molt concorregut: el d'aquells catalans cristians i liberal-conservadors que encara es pensen que "compartir" el país amb l'Espanya dominant és beneficiós. I allà, es trobaran amb els Ciutadans d'Albert Rivera i els Populars d'en Rajoy. Ja veurem què farà un -almenys en les formes- moderat Ramon Espadaler davant d'un Xavier García Albiol agressiu i populista i una Inés Arrimadas quasi desconeguda pels electors, però de gran potencial i oratòria, diuen.

Després de no poder-se imposar a la consulta interna del 14 de juny passat, ara sembla que els díscols d'Unió van guanyant terreny: en només dues setmanes des de la seva fundació ja "tenen" 11 "dels seus" a la llista unitària de Mas i Junqueras i un alcalde més (22 vs 21) que els seus excompanys. Una de les noves "Demòcrates.cat" a les comarques gironines és Assumpció Brossa, alcaldessa de Castelló d'Empúries, acompanyada per Agustí Ribera, regidor de Turisme en l'anterior legislatura. Altres "cares conegudes" a la nova formació són Dani Planàs d'Olot o Jaume Llobet de Figueres o els exregidors de Roses, Ambrosio Martínez i Silvia Ripoll, tots dos menystinguts per un president de l'assemblea local d'Unió fidel al dictat Duran-lleidatista. L'impressió que UDC s'està enfonsant també la subratllen els primers tancaments de les seves assemblees: la comarcal del Ripollès i les locals de Calonge i Palamós ja han plegat i s'espera que aviat ho anunciïn la local de Castelló d'Empúries i la comarcal de la Cerdanya.