Sempre em quedo sorprès de la capacitat dels francesos de posar embolcalls singulars i luxosos a productes que podrien ser ordinaris. «La côte au printemps» és la marca que l'agència de turisme francesa va col·locar fa uns anys a la proposta de camins de ronda per la costa mediterrània en temporada baixa, la prima?vera. Aquí anem amb retard per culpa que bona part del sector hoteler encara es?tà instal·lat en el model de fer l'agost que ja està en crisi; també per la manca d'operadors que comercialitzin aquests productes i ofereixin aquí els serveis adequats: guiatge, etc; finalment, el regne de taifes que fa que cada ajuntament, amb comptades excepcions, faci la guerra pel seu compte i costi molt establir aliances per crear i promoure productes compartits.

Dit tot això, Catalunya té un enorme potencial en camins de ronda. Agafem només els de l'entorn nord del cap de Creus. Per a un autòcton que viatgi amb transport públic, el millor és arribar a Colera; i des d'aquí, enfilar cap a cala Garbet, caminant entre vinyes vora el mar -com el poema de Sagarra musicat per Llach-; vinyes propietat de la famí?lia Mateu, els amos de Peralada. Més enllà, la platja de les Assutzenes i cap Ras, amb restes dels búnquers que Franco construí per por de la invasió aliada. Més endavant, la platja de Grifeu, on el poeta Palau i Fabre es banyava habitualment i on figura una placa amb un poema seu dedicat.

S'arriba a Llançà, destinació gastronòmica important: el Miramar -estrelles Michelin-, Els Pescadors i els tradicionals Can Narra i Can Quim, entre molts altres. En direcció a Port de la Selva es troben Carboneres, Tonyines, Cau de Llop, el far de s'Aranella. La silueta del monestir de Sant Pere de Rodes domina aquest paisatge.

Continuant des del Port de la Selva hi ha dues possibilitats: la via ràpida seguint el GR que passa en bona part per l'interior i en 4/5 hores et situes a cap de Creus. O bé fer el recorregut per la costa i llavors no t'estalvies de dormir una nit en una de les barraques de pescador que es poden trobar a cala Galladera o cala Portaló. Allà la rehabilitació de l'antic espai que ocupava el Club Mediterranée ha originat un passeig plàcid per observar de prop les roques amb formes animals que van inspirar nombrosos quadres de Dalí.

Des de cap de Creus cap a Cadaqués, hi ha cales bestials d'aigües cristal·lines com la Fredosa, la Jugadora, la Bona, fins que ens anem acostant a Port Lligat, cada cop més envoltats de feixes d'oliveres. Parlant de vi, els tres cellers que en fan, a partir de les vinyes ecològiques que hi ha dins del parc natural, han creat la marca Ceps de Cap de Creus per promoure una ruta enoturística.

Com veuen, de camins de ronda espectaculars i més o menys endreçats n'hi ha. El seu aprofitament des d'un punt de vista de turisme sostenible, responsable i desestacionalitzat és encara molt escàs.