al delta de l'Ebre viuen sorprenentment molts suïssos escampats als miradors entre oliveres. Amb la meva dona Règula, suïssa, ens trobem amb els que hi fan vacances i amb els que hi viuen retirats, com el suquet amb suïssos al petit port pacífic de l'Ampolla que tant recorda la Costa Brava abans de les masses. Els suïssos alemanys estan preocupats i, qui ho hagués dit, són més papistes que el Papa parlant castellà, més jacobins que París en centralisme i més antiindependentistes que Rajoy, que ja és dir. Curiós, quan són el 80% de Suïssa enfront del 60% de castellans a Espanya, amb un Estat central la meitat de Madrid i quatre llengües que conviuen sense mai qüestionar ells si són suïssos.

Encara no tenim enquestes del 27-S, però sí de les generals que no estan ni convocades. En aquestes queda clar que el PP rep una sonora bufetada i la seva marca blanca, Ciutadans, punxa amb només dos punts més del que treia UPyD, avui en extinció. Molt soroll per a no res, com diu Shakespeare d'un rei català que ell castellanitza. Podem tampoc pot i el Congrés de Madrid quedaria obligat a pactar a la valenciana amb PSOE, Podem i nacionalistes al govern mentre PP i Ciutadans fan d'estàtua. Ja pot amenaçar Rajoy de canviar la Constitució contra Catalunya. Primer que guanyi, segon que formi majoria i tercer que trobi dos terços per emmerdar ell Espanya encara més.

El que interessa ara, però, són les eleccions al Parlament de Catalunya, perquè arriben primer i perquè està clar que són plebiscità?ries. Què faran espanyolistes i independentistes? Els espanyolistes: el cul del PSC resistí a les municipals en el 25% dels municipis, o dit al revés ha estat foragitat del 75% de Catalunya. Millor que el PP, inexistent al 99,9% de Catalunya. Que el 27-S es presenta molt malament es veu per l'abandó covard de líders espanyolistes. La marquesa de la Camarga Alicia Sánchez Camacho lliura el PP al racista de Badalona Xavier García Albiol, de pare andalús i mare catalana. La marca blanca del PP, Ciutadans, també ha vist la fugida d'estudi del seu candidat a la Generalitat el 2012. L'stripteaserAlbert Rivera III-no confondre amb el dictador Primo de Rivera I o el fundador del feixisme espanyol José Antonio Primo de Rivera II- tem ser jutjat pels ciutadans, en minúscula, catalans. Reveladora al·lèrgia democràtica d'aquests dos catalans tan espanyolistes.

Independentistes: les municipals de maig -el vot més proper (quatre mesos) al 27-S- foren un triomf poc ressaltat, amb el 78% dels regidors i el 58% dels vots, i un increment de 300.000 mentre l'espanyolisme perdia 120.000 vots. El 78% dels diputats, 105 de 135, seria una victòria clara que forçaria un referèndum al proper govern de Madrid on el PP va com un pet cap a l'oposició.

Com anirà el 27-S? L'endemà de les municipals el Centre d'Estudis d'Opinió feia una enquesta tan mal feta que ni preguntava com havien votat a les municipals. Dos terços confirmaven que volen un Estat, encara que sigui federat. Una sortida suïssa si no fos que Espanya no és Suïssa, al contrari. Pocs dubtes entre els electors, ja que el 86% creu que guanyaran els independentistes i, per si no queda clar, el 76% confirma que Espanya roba als catalans i el 75%, que Madrid perjudica Catalunya. Tot un suquet amb suï|ssos.