Adam Roberts, en anglès, al The Huffington Post, i Mikel López Iturriaga, en espanyol, a El Comidista, un bloc vinculat a El País, són dos referents per als gurmets anglosaxons i llatins respectivament. Tenen milers de seguidors a internet i una bona crítica seva d'un restaurant o d'un vi pot traduir-se en l'impuls definitiu de qualsevol negoci. Recentment, tan Roberts com Iturriaga han publicat sengles decàlegs sobre què no s'ha de fer en un restaurant: critiquen, per exemple, que el comensal tipus massa sovint faci més cas als suggeriments del cambrer que al seu instint; que senti vergonya de preguntar quan al plat hi ha ingredients que desconeix, sobretot en els restaurants cars, on tots solem anar-hi amb por de fer el pagès (i que ens perdonin els pagesos per utilitzar aquesta frase feta); que demani al cuiner plats sense determinats ingredients que atorguen virtut a la proposta (unes braves sense salsa brava, per exemple); que vagi al lavabo o surti a fumar una cigarreta en el precís instant en què el cambrer es disposa a servir el plat següent; que no es queixi, per vergonya, quan l'àpat no ha cobert les expectatives o que es passi l'estona jugant amb el mòbil com un nen petit. Dels decàlegs de Roberts i Iturriaga s'infereix que hi ha un gran nombre de mals comensals voltant per aquests restaurants de Déu. Són (o posem-hi que som) clients prou superbs i força ignorants que s'arroguen la potestat de dir al cuiner com ha de cuinar; en gran mesura provincians, que van a menjar a determinats llocs amb l'únic objectiu d'incrementar la col·lecció d'estrelles Michelin; covards en la mesura justa per esperar a sortir del menjador per emetre crítiques furibundes via Tripadvisor, l'àgora virtual de crítics culinaris frustrats i perepunyetes venjatius; entesos d'estar per casa que no van anar mai al Bulli però que quan entren en qualsevol altre establiment es pensen que els rebrà un doble de Ferran Adrià, els tractarà de vostè i els farà una «esferificació» ad hoc. No faci totes aquestes coses al restaurant. No les faci.