Demà, dia 1 de setembre, se celebra per primera vegada a l'Església Catòlica, la Jornada Mundial de Pregària per la cura de la Creació. Per desig exprés del papa Francesc, serà cada any, l'1 de setembre, el dia que, juntament amb l'Església Ortodoxa, els catòlics pregarem per una més gran conscienciació a favor de la protecció de la natura.

Va ser el passat 6 d'agost, quan en una carta del papa Francesc adreçada als cardenals Peter Turkson i Kurt Koch, presidents del Pontifici Consell "Justícia i Pau" i del Pontifici Consell per a la Promoció de la Unitat dels Cristians respectivament, el Papa donava les instruccions adients per instituir la Jornada Mundial de Pregària per la cura de la Creació.

Aquesta Jornada, que neix de la preocupació pel futur de la creació, una preocupació compartida pel Papa i pel Patriarca Bartomeu I, vol ser una crida a "superar la crisi ecològica que està vivint la humanitat", en la línia de l'encíclica del papa Francesc, "Sigueu lloat".

Ha estat el papa Francesc qui, "acollint el suggeriment del Metropolita Joan de Pèrgam", representant del Patriarca Ecumènic Bartomeu I, ha fet una crida a tots els catòlics per tal que en aquesta Jornada de Pregària que ha instituït, siguem capaços de viure "una profunda conversió espiritual". Juntament amb els nostres germans ortodoxos, amb els quals, com diu el Papa en aquesta carta, volem "manifestar la nostra creixent comunió", hem de pregar per la cura de la creació, un punt essencial en el pensament del Papa.

I és que ja des de l'inici del seu ministeri Petrí com a bisbe de Roma el 19 de març de 2013, el papa Francesc ha manifestat la seva preocupació pel futur del nostre planeta. Així, en l'homilia de l'Eucaristia d'inici del seu pontificat, el 19 de març de 2103, el Papa ens exhortava a "salvaguardar la creació", i a tenir cura de tota la creació, a custodiar "la bellesa de la creació com ens diu el llibre del Gènesi i com ens mostra Sant Francesc d'Assís", que és en definitiva, "tenir respecte per totes les criatures de Déu i per l'entorn on vivim".

En la mateixa celebració, el Papa feia també una crida "a tots els qui tenen llocs de responsabilitat en l'àmbit econòmic, polític o social" i "a tots els homes i dones de bona voluntat", per tal que "siguin custodis de la creació, del designi de Déu inscrit en la natura, custodis de l'altre, del medi ambient". El Papa ens convidava a "tenir cura de la creació amb una mirada de tendresa i d'amor", per portar així, al nostre món, "el calor de l'esperança".

Per altra part, el papa Francesc també ens recordava l'1 de maig del mateix 2013, que és al llibre del Gènesi on veiem com Déu, en crear l'home i la dona, els confià "la tasca d'omplir la Terra i de dominar-la", que, com recordava el Papa, "no és explotar-la, sinó conrear-la i protegir-la".

Tant de bo que avui, en aquesta Jornada Mundial de Pregària per la Creació que el papa Francesc ha instituït, siguem capaços de sensibilitzar-nos més, per tal de protegir, estimar i custodiar la nostra terra, com un do que Déu ens fa.