L'ANC ha estat segurament un dels moviments sociològics i polítics -juntament amb el 15-M- més importants des dels anys vuitanta fins avui. Han estat uns anys trepidants i il·lusionants pel que fa a l'anomenat «procés». Una de les grans virtuts de la direcció de l'ANC, presidida de forma brillant per Carme Forcadell, ha estat intentar no ser instrumentalitzat per ningú i constantment ha fet gestos per tal que persones de caire molt diferent s'hi identifiquessin i anessin a manifestacions que, d'altra banda, no hi haguessin anat. Per exemple, pocs dies abans de les eleccions al Parlament, l'ANC es va adherir a la Vaga General el novembre de 2012. Un acte valent que va fer que els sectors més esquerrans se sentissin també còmodes.

Crec que als darrers temps s'estan cometent errors importants que a mitjà termini passaran factura. El primer és que Jordi Sánchez ha forçat massa la màquina a l'ANC, actuant com si en el procés es poguessin cremar naus. Tot i que aconsegueixin l'èxit, el camí serà llarg. Molta gent d'ERC ha quedat malferida. Callaran i aguantaran, han demostrat una capacitat sensacional de resistència i de generositat davant les dificultats. Però passarà factura. Un altre error ha estat no intentar posar gent de l'ANC a les llista de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) (gent n'hi ha a cabassos) donant a entendre, insinuant, que estan al bloc del no. És un gran error. Tant Barcelona en Comú com CSQP estan encapçalats per persones favorables a la independència. Han dit públicament que van votar sí sí.

Això ara ja no es pot arreglar, el que sí podria fer Jordi Sánchez és fer algun gest espectacular amb dirigents del CSQP per tal que, la que probablement serà la segona força política del país, vagi a la manifestació de l'11 de setembre.

A més cal pensar en el dia de després, comptarem Junts, la CUP i prou, o bé canviarem de xip i buscarem una majoria de 80 o 90 diputats a favor d'una república catalana?

Hi ha contradiccions a CSQP? I tant. Però alerta n'hi en l'actitud de la CUP i en la d'ERC. Cal dir que ERC a l'Ajuntament de Barcelona ha llegit bé el que passa. Algú s'atreveix a dir que a CiU i ara a CDC no hi ha contradiccions? Heu sentit mai Artur Mas dient que és republicà, per exemple?

La gent de CSQP són republicans, d'esquerres i volen un procés constituent a Catalunya. Vénen d'una altra tradició. Bé i què!

Sóc dels que han vist que en la història d'Espanya mai s'ha reformat una constitució, és impossible. Crec, per tant, que al final s'ha de sortir a un balcó. Es vol ser una amplíssima majoria? Doncs, Jordi Sánchez, mou fitxa! Encara hi ets a temps.