el 28-S tot serà diferent. Gràcies a Artur Mas. I també a Mariano Rajoy. Més enllà del resultat, tot haurà canviat en cinc anys. Independentment de si el president és Artur Mas, Romeva o Lluís Llach. O si la victòria dels no sobiranistes fa impossible un govern. Caldrà actuar d'una altra manera, caldrà fer-ho millor.

Per al 27-S, alguns situen la barrera del seu èxit en la participació. Uns, que cal que hi hagi més independentistes que al 9-N: més d'1,8 milions de vots. A d'altres només els cal la meitat més un dels vots. Uns tercers ja en fan prou amb la majoria d'escons. El mateix es pot dir dels adversaris. Hi ha qui pensa que en fa prou amb tenir un diputat més que Artur Mas.

Qualsevol resultat serà un fracàs. Qualsevol resultat que mantingui la tensió, matiso. Perquè... Com ho faran per tractar-se igual els veïns que han votat un per Mas i l'altre per Rajoy? Com ho faran per treballar junts aquells que volen que Catalunya trenqui amb Espanya o els que volen que entrin els tancs i posin les coses a lloc? Com podran compartir taula als dinars familiars? Com s'arregla això a partir del 28-S?

La societat catalana haurà d'afrontar aquesta fractura emocional. El trencament que ha provocat la temeritat de Mas i l'immobilisme de Rajoy. I només hi ha un camí: frenar els trens i deixar de buscar la confrontació. Qui està disposat a parar?