En Carles Pujol, que està tip de veure el món a través d'una càmera, ja ho havia pronosticat fa molts mesos. Tot convençut, m'assegurava que la presó de Figueres seria un plató excel·lent. En comptes d'encabir-hi una escola o una biblioteca, com suggerien els polítics, trobava millor conservar-la així, com és ara, i cedir-la a produccions audiovisuals de tema presidiari.

D'acord: la vella baluerna del carrer Sant Pau no té l'espectacularitat de la presó de Joliet, Illinois, famosa gràcies als Blues Brothers i la sèrie Prison Break. Però tampoc no deu ser una fotesa, quan ha cridat l'atenció d'un realitzador, Sergi Guïbas Arnau, que ja li està traient tot el suc. La intuïció de l'home orquestra de Tramuntana TV no anava tan mal encaminada.

Temps enrere, i d'això ja fa més d'una dècada, Figueres va tenir un lapsus i va somiar-se com a gran plató de cine. Durant aquell deliri brevíssim, totes les mirades es van dirigir a l'interior de Sant Ferran. Els rodatges d'algunes produccions al castell van fer pensar que una part dels seus espais podrien acollir aquests platós, però, gràcies a la incapacitat de la ciutat per gestionar la fortalesa, la idea es va desestimar al cap de mitja horeta.

Qui sap? Que la presó figuerenca tingui la seva pel·liculeta, encara que no sigui tan glamurosa com una sèrie de la HBO, igual pot fer revifar aquesta cabòria. Segur que l'àrea de promoció econòmica ja s'hi està trencant les banyes. I si per aconseguir-ho necessitem una catedral o uns banys àrabs, cap problema: els gironins ja ens els cediran un parell o tres de dies.