cada vegada és més freqüent, i preocupant, constatar que el dret penal s'obre camí en les relacions de treball. Es criminalitzen les reivindicacions laborals, i massa vegades es culpabilitza i s'amenaça amb denúncies penals a aquelles persones que són acomiadades o sancionades i es neguen a renunciar als seus drets. Hi ha qui, sense cap mena d'escrúpols ni ètica, s'aprofita descaradament de la precarietat laboral i de la necessitat de moltes persones, per imposar condicions retributives i de jornada, al marge de la legalitat.

Davant situacions d'assetjament descarat i persistent, la culpabilització del treballador o treballadora arriba a extrems kafkians, intentant fer creure a la persona assetjada que és ella la causant de la seva pròpia desgràcia i culpable de la situació, tot amenaçant-la amb denúncies i querelles, que no tenen causa ni fonament.

Els marges de protecció dels drets laborals i dels treballadors cada dia són més estrets, i la seva defensa més problemàtica, especialment per l'increment de la por i de la insolidaritat. La maleïda crisi economicofinancera ha divinitzat la competitivitat, l'emprenedoria i el benefici, tot justificant la pèrdua sistemàtica d'estabilitat i de retribucions salarials dignes. Amb aquest panorama, l'abús per part de gent sense moral i el poc control efectiu sobre societats irresponsables, que simplement són mitjans d'explotació de persones necessitades i d'enriquiment d'uns pocs, fan que proliferin situacions lamentables i de frau permanent. I això afecta negativament tant els interessos públics i el be comú, com als drets personals i laborals de moltes persones que veuen com prosperen els sense ètica i abusen de la bona fe i la necessitat, fomentant la precarietat i la inseguretat.

Ara només faltava veure que algunes persones treballadores, a més de la inseguretat i la precarietat a que es veuen sotmesos, es vegin amenaçats per denúncies penals. És del tot inacceptable i cal retornar l'ètica i la bona fe, juntament amb la solidaritat, al mon del treball. Sovint els explotadors se'n surten per la passivitat i la indiferència dels mateixos companys de treball.