Més atur a Catalunya i especialment a Girona

Andreu Moreno. GIRONA.

La pujada de l´atur al mes de setembre no és una bona dada a tot Espanya. I, de manera especial, criden l´atenció les dades catalanes. Catalunya, amb només el 16% de la població, aporta el 26% dels nous aturats espanyols. I, de fet, dues províncies catalanes, Girona i Lleida, són les que registren un major increment de l´atur a tot Espanya, amb un augment del 5% de la ­desocupació en només trenta dies. Aquestes pèssimes dades haurien de constituir un seriós toc d´atenció per a la classe política catalana. Dedicar-se contínuament a crear incertesa, inseguretat i inestabilitat política no sol sortir gratis i, per descomptat, no sembla la millor manera que les empreses creïn ocupació i riquesa.

La caverna cega

enric carcereny beltran. LLORET DE MAR.

Algú ho havia de dir! Poema dedicat a totes les persones, siguin de terra endins o mar enllà, que el passat 27-S van votar contra la independència de Catalunya. Quan siguem una República veuran com d´equivocats estaven.

La caverna cega: Topant de cap en una roca i una altra / avançant d´esma pel camí de la vida / se´n va la caverna tota sola. Esta neuròtica. / D´un cop del geni català llançat amb massa traça, / la República li ha buidat una butxaca i en l´altra / se li ha fet un forat: la caverna està perduda. / Va buscant, ses comissions, ses banquers, ses jutges, / però pel silenci de tots entén el dis­barat. / Es queda sola, fent dringar sa campana d´alerta. / Diner fresc ja no n´hi ha... per Europa tot és increïble... / Topa de morro en les tancades portes / i abaixa el cap penedida, i avergonyida. / Si pogués tornaria enrere... Després aixeca / al cel, la inútil testa / i amb un gest incrèdul; parpelleja / damunt ses mortes vies, i se´n torna / orfe d´Aves, i ports... / Vacil·lant pels camins d´escàndol... i / pensant lànguidament amb totes ses pífies, / com acusar el Govern català, per deixar votar. 15-O! Per Catalunya!

Ja tenim els extraterrestres aquí!

Francesca Barti i Comalat. BANYOLES.

Actualment les xarxes socials creen milers de seguidors, amics, fans, coneguts i altres, però l´abraçada d´un bon amic humà no es pot comparar amb una icona simbolitzant una abraçada. En la meva opinió, manca el con­tacte físic, escoltar la veu, mirar als ulls, sentir el seu estat d´ànim mentre parla, donar i rebre l´abraçada que cura, compartir una conversa, riure i plorar junts. Avui dia, el suposat avanç de les noves tecnologies ens ha convertit en éssers més distants com extraterrestres d´altres planetes que només apareixen quan no estan connectats a les xarxes socials.

Si dediquem uns moments a ob­servar els vianants, passatgers d´un tren o autobús, caminaires, fins i tot els Mossos d´Esquadra ens adonarem que més del 50% estan amb la mirada fixada a una pantalla de mòbil comunicant-se amb altres extraterrestres o bé entrenenint-se amb absurditats humanes que no els aporta cap més benefici que l´addicció, l´aïllament i l´obsessió.

A vegades escolto converses que sense voler en sóc partícip perquè no sóc sorda i em sorprèn la decadèn­cia on hem arribat. És trist que amb la vida tan gran que hi ha només girem entorn a la xarxa social i ens oblidem de viure amb els sis sentits.

Agraïment

Pedro J. Piqueras Ibáñez. girona.

Amb motiu del viatge que el pa­pa Francesc ha realitzat per Amèrica vull, en primer lloc, agrair a TV Vaticana i en segon a 13TV per la retransmissió de tots els actes del Sant Pare en aquest seu viatge a Cuba i els EUA, alhora que lamento que altres mitjans audiovisuals hagin perdut l´oportunitat d´augmentar la seva audiència, més, en el cas d´algun d´aquests mitjans, si tenim en compte que el paguem tots. Sento que, als que sí ens interessa el que fa i diu el papa Francesc, els mitjans públics no ens hagin facilitat poder viure des de casa aquest gran esdeveniment.

Novament agraeixo l´esforç als que ens han ofert veure tot els esdeveniments, especialment la trans­missió de la fantàstica recep­ció i conferència de Francesc al Parlament dels congressistes i senadors, on el van rebre amb una gran ovació, els aplaudiments van ressonar a l´auditori fins 30 vegades, tant els va agradar la intervenció del Papa que es van posar drets.

També la seva intervenció a les Nacions Unides. Finalment, el dia 27, a les 11 hores ha estat a Filadèlfia amb les famílies. Gràcies a a­questes retransmissions, en la distàn­­cia ens sentim tan a prop del Sant Pare i de l´Església, units amb els cristians americans, fins al punt que alguns casos hem tingut la impressió d´estar dins d´aquests ambients. Mereix especial atenció el seguiment tan minuciós de les paraules més importants que diu el Papa i com i a qui les diu. Espero que aquesta nota serveixi per desgreixar la ressaca de les eleccions.