Joan Carrera (1930-2008), de qui acabem de commemorar el setè aniversari de la seva mort, fou un bisbe molt popular i molt estimat. El mes de gener passat en va sortir una biografia completíssima (ed. Mediterrània), que duu el mateix títol amb què presentem aquest escrit. Els seus autors són l'historiador Joaquim Ferrer i l'enginyer Francesc Teruel, que conegueren el biografiat i hi compartiren alguns moments de la seva vida.

El llibre, de lectura àgil i engrescadora, ens porta a destacar que fou un home profundament fidel a l'Evangeli, la qual cosa el dugué a estimar l'església, el país i les persones. També, a admirar el seu caràcter -fraternal, humà i senzill-, que el feia proper a la gent.

Defensor d'una acció pastoral oberta i acollidora dels immigrants. La seva prioritat era fer el bé. Resseguint el que fou la seva trajectòria, no estranya gens que, de ben jove, tingués una opció molt clara: anar a barris obrers. La tasca que, com a sacerdot, dugué a terme a les parròquies de Sant Antoni de Pàdua del barri de Llefià (Badalona) i de Sant Isidre (l'Hospitalet), on hi havia un nombre important de persones nouvingudes, fou gegantina.

Home de criteris, de consensos i de pau. Dotat d'una gran personalitat. D'aquells que fan fàcils les coses difícils i posen llum als moments més foscos. Analista de les situacions amb gran intuïció i ponderació. El seu paper com a bisbe auxiliar de Barcelona fou principal.

Tenia una especial preocupació per la presència pública dels cristians, la qual cosa el va conduir a acompanyar diverses iniciatives, com l'Editorial Nova Terra, el setmanari Catalunya Cristiana o Ràdio Estel. Conservem abundants escrits seus, molts dels quals segueixen vigents. Tenia la capacitat de dir coses profundes amb un llenguatge senzill.

Tenim la certesa que avui, com sempre, estaria al costat de tothom, de manera especial, de la gent més necessitada; que es complauria en el tarannà i els gestos del Papa Francesc, i que gaudiria del moment, tan crucial i decisiu, que viu el país. I és que estimava profundament Catalunya. Estava convençut que per a estimar la pàtria del cel, cal començar per a estimar la pàtria de la terra.

Agraïm molt la bona feina dels autors, que s'ha concretat en aquest volum, el qual mostra el triple compromís del bisbe Carrera: amb l'Evangeli, els pobres i la catalanitat. De ben segur que contribuirà a fer possible que les petjades fecundes que deixà impreses es mantinguin fresques i vives.