Si vostè es proposa bombardejar Síria, sàpiga que octubre és el mes ideal gràcies a l'absència de vents i el cel serè. Així ho confirma la noia del temps de la televisió pública russa, que l'altre dia va pronosticar unes condicions climàtiques "perfectes" per a les operacions que l'aviació de Putin porta a terme en aquell país.

Hi haurà qui trobi una mica estrany que la predicció del temps a la tele inclogui les facilitats per descarregar bombes en un lloc de l'Orient Mitjà; però la veritat és que es tracta d'un servei públic. Així ho ha entès almenys el canal estatal Rossiya 24 al informar els russos sobre les esplèndides condicions climatològiques que Síria ofereix als que puguin tenir interès a bombardejar-la. Per si algú s'hi anima.

Tampoc és que calguin estímuls. El territori sirià que ocupen els aspirants a califes de l'Estat Islàmic ha estat atacat ja en els últims mesos per avions dels Estats Units, de Gran Bretanya, de França, de Jordània i, ara, de Rússia. Cadascun per diferents raons, és clar.

Els americans, que al principi dubtaven entre castigar el gàngster Bashar al-Assad o els bàrbars del Califat que lluiten contra el president sirià, han optat finalment per donar la seva ració de bombes als islamistes.

El Govern de Jordània va intervenir, en el seu torn, per venjar el pilot que els califes van cremar en viu i gairebé en directe. Més sobris i continguts, els britànics es van limitar a enviar un avió no tripulat per acabar amb un parell de gihadistes del Regne Unit que constituïen una amenaça per al seu país, segons el premier David Cameron. França va invocar, al seu torn, el dret a la legítima defensa per justificar la ruixada de bombes que està deixant caure sobre Síria des de finals del mes passat.

A tot aquest eixam de bombarders que potser estiguin causant problemes de trànsit a l'espai aeri sirià s'hi ha sumat, finalment, la Rússia de Putin. Els russos van més a sac i no només ataquen els burros de l'Estat Islàmic, sinó que reparteixen imparcialment les bombes entre tots els grups d'oposició al règim d'Al-Assad. Ho fan perquè també són terroristes, segons el parer de Putin, tot i que els malpensats es malicien que en realitat estan acudint en auxili del seu aliat a Síria, gairebé tan barroer -o potser més- que els seus enemics a l'hora de massacrar el poble.

Seria d'esperar que tan gran concentració de màquines de ?guerra hagués acabat ja a hores d'ara amb la guerrilla d'Al·là alimentada pel petroli; però serà que no. Els animosos militants de l'Estat Islàmic que aspiren a restaurar el califat a Síria i l'Iraq resisteixen a la pluja d'artefactes explosius i encara els queda temps per rebentar amb la seva pròpia dinamita les ruïnes de Palmira.

Resultats a banda, el que els islamistes sí que han aconseguit és popularitzar el vell concepte de turisme bèl·lic. Els inventors de la fórmula, com de gairebé tot, van ser els nord-americans mitjançant la seva famosa diplomàcia de la canonera. En tenien prou de passejar un parell de vaixells ben artillats per les costes de qualsevol país insurrecte per carregar-se de raons, convertint els aguerrits marines en turistes en viatge de grup.

Aquesta frivolització de la guerra ha arribat ara al seu zenit amb la locutora de la televisió russa que informa els ciutadans sobre els favorables pronòstics del temps per a un bon bombardeig a Síria. A veure qui és el pròxim que s'hi apunta.