Abans, quan les grans empreses ens prenien el pèl, deien que plovia, ara no, ara diuen que se'ns pixen a la boca. Tothom sap el tema de l'estafa a gran escala de Volkswa?gen. A mi em meravellen diverses coses. La primera, ningú sabia de l'estafa? No hi ha cap mecànic al món que ho sabés? No hi ha cap treballador que muntava el cotxe que ho sabés? Homeee!

La segona. Ara ens assabentem que tots els sistemes de control són els que té la pròpia empresa i les empreses habilitades a sou d'aquesta. Homeeee!

La tercera. Les lleis i les administracions que les han de fer complir, per què no han fet res? Tothom està a sou? Homeeee!

La quarta. Una de les coses que es diuen és que el sistema estava muntat per enganyar en les proves dins un taller. Suposem que ens creiem que és així, ningú es va plantejar mai fer proves a la carretera? Resulta que contamina 40 vegades més del que deien! Homeee!

Cinquena. Aquesta és una estafa colossal a 11 milions de persones, que està dit ràpid, com és que a aquestes altures no hi ha ningú a la presó? Un pobre home va robar una bicicleta i el foten a la presó, uns executius roben a 11 milions de propietaris de cotxes i no els passa res. Homeee!

Sisena. Martin Winterkorn, fins ara president de Volkswagen, va dir l'any 2012 a Davos "com és que ningú m'impedeix cobrar tant?". I es va quedar tan ample. Va cobrar aquell any 17 milions d'euros. Ja apuntava maneres. Homee! Setena. Això sí, als proveïdors de Volkswagen els fan firmar tota mena de contractes i codis d'ètica. Homeee!

El problema de tot plegat no és altre que la gran concentració de poder econòmic. Tantes fusions de bancs, d'elèctriques i d'empreses de tot tipus al final donen com a resultat manca de competència i transparència. Ningú té nassos de posar ordre. I a ells els és igual si els nens i nenes acaben tenint càncer a causa de l'aire contaminat. El negoci és el primer i únic valor. A quants de vosaltres, per exemple, us van pujar 5 euros al mes d'agost el "Movistar Fusión" contravenint un contracte firmat? Es veu que ni necessiten la teva firma. Diuen que és legal! Així també faig negocis jo. Amb un parell...

L'argument principal contra les centrals nuclears no era l'urani sinó la concentració de poder en poques mans. El problema no ha parat d'agreujar-se a tots els sectors de l'economia. Si Adam Smith aixequés el cap creuria que hem tornat al feudalisme.

Són bojos aquests neoliberals.